Po ciężkim dniu przykładam zimny okład na kark 3–5 min i tętno mi spada, czuję szybkie uspokojenie, macie swoje patenty na timing/temperaturę i czy to bezpieczne wieczorem?
ja robię 2 min z żelowym kompresem z lodówki, potem ciepły szalik, działa na spięte barki i głowę, wieczorem super, byle nie za długo
Dzięki @renata1968, próbowałem 2 min ale mam wrażenie że 4 min lepiej wycisza, trzymasz bezpośrednio na skórze czy przez cienką koszulkę?
U mnie pomaga zimny ręcznik z miski z lodem, 3 serie po 90 s, oddech box 4-4-4-4 i szybkie tętno siada
ja bym uwazał z karkiem, nie kładź lodu na tętnice szyjne zbyt długo, robię raczej potylica i boki, max 3 min
Biohack tip: zimny bodziec na karku stymuluje nerw błędny i baroreceptory, co obniża HRV-stress i tętno; celuję w 10–15°C przez 2–3 min na potylicę i górny kark, nie bezpośrednio na tętnice, potem 1 min przerwy, 2–3 rundy; mierz pulsoksymetrem, wieczorem skróć czas, żeby nie pobudzać
u mnie zimno na kark robi zawroty głowy, wolę zimny prysznic po karku 30 s, delikatniej
Zimny żel w poszewce, 2 min, potem magnez i melisa, zasypiam szybciej
Sprawdzone: Whoop pokazuje spadek tętna o 6–10 bpm po 3 min na kark, HRV rośnie minimalnie, więc działa głównie uspokajająco
ja przykładam mrożony groszek w ręcznik, 2 min i luzik, tylko nie zasypiaj z tym pliss
Jeśli masz nadciśnienie albo problemy naczyniowe, konsultuj lekarza, zimny ucisk na tętnice może namieszać, lepiej boki karku i krótkie interwały
mi bardziej wchodzi ciepły termofor na kark i zimny na czoło, balansuje, relaks po całym dniu
Robię protokół: 1 min zimno, 1 min przerwy, 1 min zimno, oddech 4-7-8, potem herbata z rumiankiem, śpię jak dziecko
Technicznie: zimny okład aktywuje współczulny na start, ale szybka reperfuzja i vagal rebound dają spokój; trzymaj temperaturę 10–12°C, kontroluj drżenia, oddychaj przez nos
serio działa, jak mnie nosi po korpo to 2 min na kark i jestem miękka, ważne żeby nie robić z lodu twardej bryły na gołą skórę
Dla mnie lepszy jest zimny prysznic celowany w kark 45–60 s, po treningu i przed snem krócej, bo inaczej mam za dużo energii
Kładę żel z apteki przez cienki ręcznik, zero szoku, spokój
Spróbuj dodać miękki streching szyi po okładzie, 2 min na stronę, układ nerwowy łapie sygnał bezpieczeństwa i redukuje napięcie
Działa też zanurzenie twarzy w misce z wodą 10–12°C na 20–30 s, odruch nurkowy, szybkie uspokojenie bez kombinacji z kompresem
u mnie kompres na kark daje migrenę, wolę zimno na nadgarstki i szyję z tyłu tylko lajtowo, ostrożnie testujcie