pękające naczynka a zimno, ktoś miał problem

Hej, od miesiąca robię zimne prysznice i 2x cold plunge, zauważyłam pękające naczynka na udach i policzkach, ktoś miał podobnie i to od zimna?

4 polubienia

też tak miałam po morsowaniu, na twarzy szczególnie, pomogło odpuszczenie twarzy i stopniowanie zimna, zero sauny na maxa po, cierpliwość działa

1 polubienie

@janina1963 dzięki, twarzy nie będę już chłodzić, ile czasu wracało to u Ciebie?

1 polubienie

Jeśli masz skłonność do teleangiektazji lub kruchości naczyń, szybkie kontrasty sauna 90°C → lód nasilają reaktywną hiperemię i mikrouszkodzenia ściany naczyń; zimno samo w sobie rzadko coś pęka, lecz po fazie wazokonstrykcji jest odbicie z dużym przepływem. Protokół: twarzy nie wystawiaj, nogi zaczynaj 15–20°C przez 60–120 s, schodź tygodniowo o 2°C, bez sprintu do 4°C. Unikaj tarcia po zimnie, wprowadzaj kompresję 15–20 mmHg, suplementuj witaminę C z rutozydem lub diosminą, łącz z delikatnym ciepłem 38–40°C zamiast sauny na ostro

to nie zimno tylko genetyka i siedzenie, ruszaj się więcej, zimno tylko uwidacznia co już jest

1 polubienie

U mnie naczynka wyszły po saunie i śniegu na zmianę, teraz robię naprzemienne prysznice letnie i chłodne i jest lepiej

miałam to samo, dermatolog zabronił mi mrozić twarz, laser pomógł

Nie zaczynaj od zimna na czczo, u mnie glukoza leci i skóra gorzej reaguje na kontrast

3 polubienia

Pijesz w ogóle przed sesją? Odwodnienie zwęża naczynia i zwiększa lepkość krwi, ja celuję 500 ml wody z solą 30 min wcześniej

1 polubienie

rutyna i diosmina plus gotu kola, trzy miesiące i naczynka mniej widoczne, zimno krócej i bez twarzy

1 polubienie

sorry, ale jak ktoś robi od razu przerzut z 90°C na przerębel to prosi się o kłopoty, progresja to podstawa, i jeszcze bez rozgrzewki mięśni, serio, nie róbcie tak

1 polubienie

Mam couperose, zimno tylko na ciało, twarz ochrona i filtr

Pracuję z zawodnikami, robimy zimną wodę 12–15°C 2–3 min po treningu nóg, zero ekstremów przy widocznych naczynkach, więcej drenażu wodnego i pracy oddechem, nogi w górę po sesji

2 polubienia

@hormonesexpert_lodz dzięki za konkrety, zacznę od 18°C na nogi i bez sauny, a twarz odpuszczam, kompresję mam 15–20, dam znać za tydzień

u mnie pomogła wit C 2x500 i wywalenie szczotek do ciała, skóra mniej wkurzona

miałam mikro naczynka po krioterapii na kolano, też wyszły na udach, zeszły po 2 miesiącach same, bez paniki

Nie smaruj alkoholem po zimnie, kapilary cierpią, daj ceramidy albo skwalan

to wszystko toksyny limfatyczne, zrób 7 dni postu na sokach i sauna na podczerwień, serio

kolego, nie wciskaj postów na wszystko, tu chodzi o naczynka i temperaturę

Mnie pomagał kontrast na łydki: 2 min ciepło 40°C, 30 s chłód 18°C, 3–4 rundy, zero nowych pajączków od pół roku