magnolia bark na stres dawki i pora stosowania

szukam praktycznych dawek i pory stosowania kory magnolii na stres i sen; interesuje mnie różnica między ekstraktem standaryzowanym na honokiol/magnolol a 10:1, ewentualne łączenie z l-teaniną lub ashwagandhą, tolerancja, i czy lepiej rano czy wieczorem

99 polubień

Najczęściej działa w dawkach 200–300 mg ekstraktu 10:1 wieczorem 1–2 h przed snem; na dzień mikro 50–100 mg, najlepiej z tłuszczem, plus 100–200 mg L-teaniny, nie prowadź auta

2 polubienia

dzięki @polishadaptogens, a jeśli mam standaryzację 90% honokiolu to ile mg na noc, i czy z ashwą 300 mg nie będzie za bardzo usypiać?

12 polubień

u mnie 200 mg 10:1 o 20:00 wycisza, na dzień max 50 mg bo muli

15 polubień

Mechanizm to głównie pozytywna modulacja GABA-A przez honokiol/magnolol, z lekką aktywnością przeciwkortyzolową; praktycznie: wieczór 200–400 mg ekstraktu 10:1 z posiłkiem tłuszczowym, w dzień 25–75 mg sytuacyjnie; sublingwalny honokiol 10–20 mg działa szybciej, krócej; monitoruj ciśnienie (może spaść), senność i interakcje z sedatywami; cykl 5 dni on/2 off zapobiega tolerancji; nie dla ciąży, karmienia, ostrożnie przy benzo i prowadzeniu

12 polubień

u mnie 100 mg wieczorem ok, rano mnie zamulało, nie przesadzaj bo klepie

6 polubień

ktoś testował proszek vs nalewka z kory magnolii, różnice w działaniu i dawkach, oraz czy lepiej po posiłku białkowym czy tłustym?

15 polubień

Proszek 10:1 jest przewidywalny, nalewki różnie wychodzą; z jedzeniem tłuszczowym lepsza biodostępność, białko ok, ale nie na pusty żołądek, może drapać

5 polubień

dzięki @natural80, miałeś żywsze sny po wieczornej dawce, czy raczej głębszy sen?

3 polubienia

Na lęk w pracy działało 75 mg w południe z 200 mg teaniny, ale czuję spowolnienie reakcji, nie siadam wtedy za kółko

15 polubień

nie wiem czy to nie placebo, po 100 mg zero efektu

14 polubień

Z perspektywy osi HPA magnolia lepiej wieczorem, blisko naturalnego spadku kortyzolu; w dzień tylko sytuacyjnie, 25–50 mg, łącz z magnezem glicynian i 3 g glicyny na noc dla większości osób

13 polubień

Mnie po nalewce piekł żołądek, z posiłkiem i mniejszą dawką było ok, 100 mg max

12 polubień

Uwaga karmiące i w ciąży — brak danych bezpieczeństwa, odpuścić

5 polubień

Czy macie doświadczenia z połączeniem rano rhodiola 200 mg, popołudniu teanina, a magnolia dopiero wieczorem 200 mg na sen, nie gryzą się?

1 polubienie

Tak, @renata_1971 to sensowny stacking: aktywna rano, wyciszenie wieczorem; obserwuj ciśnienie i senność na starcie

1 polubienie

mnie wprowadza taki letarg jak benzo, wolę 200 mg teaniny

3 polubienia

Testowałem czysty honokiol 98% 20 mg podjęzykowo, uderza szybko, 40 mg to już kanapa, ostrożnie

9 polubień

dzięki @balanceorganic_pl, 5 on/2 off też przy dawkach mikro dziennych, czy tylko wieczorne 200–300 mg cyklować, i jak długo trzyma efekt po sublingwalnym?

13 polubień

Relora (magnolia+phellodendron) wieczorem 1 kaps po kolacji zrobiła mi robotę przy stresie, ale zwiększała apetyt; czysta magnolia mniej głodu, ale spokojniejsza głowa, oba nie z alkoholem

12 polubień