Hej, ktoś próbował diety gluten free bez celiakii i realnie czuł różnicę, czy raczej placebo gra główną rolę i szkoda zachodu?
Tak, poza celiakią istnieje nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, ale równie często winne są FODMAPy z pszenicy. Najprościej zrobić 3–4 tygodnie eliminacji, potem ślepy challenge z glutenem vs placebo i prowadzić dziennik objawów, sen, tętno, masę.
Dzięki @nutrition_fasting80, zrobiłem 3 tyg GF i mniej wzdęć, lepsza energia, jak najlepiej zrobić re-challenge, jedna bułka czy kilka dni pod rząd?
u mnie bez celiakii było mega, zero mgły mózgowej i przestały strzelać stawy, ale jak wracam do pszenicy to po dwóch dniach kiszka
Ja nie mam różnicy po owsie i orkiszu, za to wywalam drożdżówki i makarony z marketu i brzuch spokojniejszy, może o to chodzi
Moim zdaniem placebo na całego, chyba że jesz tony pizzy, to ograniczenie poprawi wszystko i tak, trochę zdrowia
miałem refluks i gf pomogło, nie wiem czy gluten czy mniej bułek ogólnie ale lepiej śpię
@marcin1986 zrób 2–3 dni przerwy, potem 2 dni z rzędu 8–10 g czystego glutenu lub 100–150 g pszenicy dziennie, resztę diety stała, mierz objawy 0–10, tętno spoczynkowe, sen, porównaj z dniami placebo
U mnie zero różnicy poza tym że wydawałem więcej kasy na chleb bezglutenowy, bez sensu to było
Wyrzuciłem tylko białe pieczywo, zostawiłem żytnie na zakwasie i koniec gazów, gluten free niepotrzebne, po prostu mniej przetworzonej mąki
Mnie pszenica wzdyma, ale orkisz i owies ok, wychodzi że fruktany, nie sam gluten, low-FODMAP na tydzień i różnica spora
zlogowałem w aplikacji tętno HRV i sen, po glutenie lekki spadek HRV, ale może korelacja to nie przyczynowość, sample size=1
Córka bez celiakii, wycięłam pszenicę i mniej bólów brzucha, pojęcia nie mam czy gluten czy drożdże czy syf z piekarni
Placebo to też narzędzie, jeśli działa i nie szkodzi to czemu nie, byle dieta była zbilansowana i włókno się zgadzało
po keto nie mam w ogóle ochoty na pieczywo więc problem sam się rozwiązał, gluten czy nie, luz
ja się czuję lepiej na diecie bez pszenicy, ale wywalam też cukier i nabiał, więc to miks zmian
Jeśli masz wzdęcia po pieczywie, spróbuj fermentowanych zbóż, długi rozrost ciasta obniża fruktany, analogicznie zakwas, to często działa lepiej niż pełne gluten free
Miałem diagnozowane IBS, po ograniczeniu pszenicy mniej biegunek, test z czystym glutenem nie dawał efektu, więc to raczej fruktany, nie magia
zjadam gluten przy śniadaniu ale ostatni posiłek bez niego i skończył się wieczorny food coma, może timing ważniejszy
Badania są mieszane, była praca Gibsona z nocebo, ludzie reagowali na FODMAP, a nie na gluten, więc testuj u siebie metodycznie