Robię IF 16/8 i czasem 24h; jak trzymać elektrolity: sód, potas, magnez? Ile dziennie i kiedy brać, żeby nie łapały skurcze
Przy IF i niskich węglach najczęściej działa: sód 3–5 g/d (to ok. 1,5–2 łyżeczki soli), dzielone: rano 1 g w wodzie z cytryną, przed treningiem 0,5–1 g, reszta popołudniu; potas 1–2 g/d z jedzenia, jeśli suplement to ostrożnie 200–400 mg; magnez 300–400 mg (glicynian/malat) wieczorem. Elektrolity bez kalorii nie przerywają postu. Skurcze = zwykle za mało sodu/magnezu, dodaj szczyptę soli do kawy
@mineralsmaster46 dzięki, a co z bólami głowy dzień 2–3 postu? i czy magnez z kawą nie rozwali brzucha, lepiej z wodą? i jakie formy unikać
u mnie pomogła zwykła sól kłodawska rano, bez kombinacji i zero skurczy, po treningu szczypta
Bóle głowy na 2–3 dniu to klasyczny niedobór sodu i odstawka kofeiny; dorzuć 1 g sodu rano i 0,5 g popołudniu. Magnez z kawą bywa rozwalający, wybierz glicynian 300–400 mg wieczorem. Potas głównie z jedzenia, suplement max 200 mg
sol do wody i przestaje kręcić w głowie
Na keto biorę ok. 4 g sodu dziennie, rozbite na 3 porcje; do tego 350 mg magnezu i potas z awokado, bulionem, ogórkami kiszonymi
Pamiętajcie, że 1 g sodu to nie 1 g soli kuchennej; przeliczajcie, łatwo przegiąć
Dla większości na IF 16/8 sprawdza się prosty protokół: start okna 500–750 mg sodu w wodzie, w połowie dnia 500 mg, po zamknięciu okna magnez 300–400 mg. Jeśli trening, dodaj 500–1000 mg sodu 30 min przed
mnie sód ratował na OMAD, bez soli czułem mgłę i zawroty głowy ciągle
ja miałam skurcze łydek na początku postów, pomógł magnez glicynian 400 mg i dosolenie rosołu domowego, potas tylko z jedzenia, teraz spokój
Uwaga na suplementy potasu, przy lekach na nadciśnienie można sobie zaszkodzić, sporo ludzi o tym nie wie
ORS typu elektrolity z apteki często mają cukier lub słodziki, więc na czczo u mnie przerywały post psychicznie; zrobiłam własny: woda, sól, cytryna, czasem trochę potasu w proszku, magnez dopiero wieczorem po jedzeniu
sól kłodawska łyżeczka rano, magnez wieczorem, działa u mnie
Dodam kontekst: 1 g sodu = ~2,5 g soli; większość potrzeb łącznych to 3–5 g sodu/d przy low-carb, ale przy diecie bogatej w węgle i braku treningów często wystarczy 2–3 g. Potas celuj 3–4 g/d z warzyw, nabiału, bulionów; suplement 200 mg tylko gdy skurcze. Magnez 350 mg, glicynian najlepiej
ja to biorę magnez rano bo inaczej zapomne, nie czepiać sie mnie działa
Jeśli masz ciśnienie niskie, sól może paradoksalnie poprawić samopoczucie w poście; u mnie 1 g sodu rano i 1 g przed spacerem działa najlepiej
Trenując na czczo sypnij 500–1000 mg sodu 30–45 min przed i popij w trakcie, unikaj potasu przed wysiłkiem jeśli łatwo łapiesz arytmie. Magnez wieczorem uspokaja układ nerwowy, pomaga zasnąć i zmniejsza DOMSy
czy elektrolity w kapsułkach bez dodatków też nie przerywają postu? pytam serio
mnie głowa bolała dopóki nie zaczęłam pić bulion na kościach w oknie, reszta woda z solą i magnez na noc teraz ok