elektrolity przy IF, sód potas magnez, ile i kiedy

Robię IF 16/8 i czasem 24h; jak trzymać elektrolity: sód, potas, magnez? Ile dziennie i kiedy brać, żeby nie łapały skurcze

35 polubień

Przy IF i niskich węglach najczęściej działa: sód 3–5 g/d (to ok. 1,5–2 łyżeczki soli), dzielone: rano 1 g w wodzie z cytryną, przed treningiem 0,5–1 g, reszta popołudniu; potas 1–2 g/d z jedzenia, jeśli suplement to ostrożnie 200–400 mg; magnez 300–400 mg (glicynian/malat) wieczorem. Elektrolity bez kalorii nie przerywają postu. Skurcze = zwykle za mało sodu/magnezu, dodaj szczyptę soli do kawy

4 polubienia

@mineralsmaster46 dzięki, a co z bólami głowy dzień 2–3 postu? i czy magnez z kawą nie rozwali brzucha, lepiej z wodą? i jakie formy unikać

u mnie pomogła zwykła sól kłodawska rano, bez kombinacji i zero skurczy, po treningu szczypta

Bóle głowy na 2–3 dniu to klasyczny niedobór sodu i odstawka kofeiny; dorzuć 1 g sodu rano i 0,5 g popołudniu. Magnez z kawą bywa rozwalający, wybierz glicynian 300–400 mg wieczorem. Potas głównie z jedzenia, suplement max 200 mg

6 polubień

sol do wody i przestaje kręcić w głowie

2 polubienia

Na keto biorę ok. 4 g sodu dziennie, rozbite na 3 porcje; do tego 350 mg magnezu i potas z awokado, bulionem, ogórkami kiszonymi

4 polubienia

Pamiętajcie, że 1 g sodu to nie 1 g soli kuchennej; przeliczajcie, łatwo przegiąć

1 polubienie

Dla większości na IF 16/8 sprawdza się prosty protokół: start okna 500–750 mg sodu w wodzie, w połowie dnia 500 mg, po zamknięciu okna magnez 300–400 mg. Jeśli trening, dodaj 500–1000 mg sodu 30 min przed

mnie sód ratował na OMAD, bez soli czułem mgłę i zawroty głowy ciągle

1 polubienie

ja miałam skurcze łydek na początku postów, pomógł magnez glicynian 400 mg i dosolenie rosołu domowego, potas tylko z jedzenia, teraz spokój

1 polubienie

Uwaga na suplementy potasu, przy lekach na nadciśnienie można sobie zaszkodzić, sporo ludzi o tym nie wie

1 polubienie

ORS typu elektrolity z apteki często mają cukier lub słodziki, więc na czczo u mnie przerywały post psychicznie; zrobiłam własny: woda, sól, cytryna, czasem trochę potasu w proszku, magnez dopiero wieczorem po jedzeniu

3 polubienia

sól kłodawska łyżeczka rano, magnez wieczorem, działa u mnie

3 polubienia

Dodam kontekst: 1 g sodu = ~2,5 g soli; większość potrzeb łącznych to 3–5 g sodu/d przy low-carb, ale przy diecie bogatej w węgle i braku treningów często wystarczy 2–3 g. Potas celuj 3–4 g/d z warzyw, nabiału, bulionów; suplement 200 mg tylko gdy skurcze. Magnez 350 mg, glicynian najlepiej

1 polubienie

ja to biorę magnez rano bo inaczej zapomne, nie czepiać sie mnie działa

1 polubienie

Jeśli masz ciśnienie niskie, sól może paradoksalnie poprawić samopoczucie w poście; u mnie 1 g sodu rano i 1 g przed spacerem działa najlepiej

2 polubienia

Trenując na czczo sypnij 500–1000 mg sodu 30–45 min przed i popij w trakcie, unikaj potasu przed wysiłkiem jeśli łatwo łapiesz arytmie. Magnez wieczorem uspokaja układ nerwowy, pomaga zasnąć i zmniejsza DOMSy

1 polubienie

czy elektrolity w kapsułkach bez dodatków też nie przerywają postu? pytam serio

mnie głowa bolała dopóki nie zaczęłam pić bulion na kościach w oknie, reszta woda z solą i magnez na noc teraz ok

2 polubienia