Robię IF i piję 2 l wody w oknie postu, jakie widełki sodu, potasu i magnezu na tę objętość będą bezpieczne i skuteczne, najlepiej w mg lub gramach, forma: cytryniany czy chlorki, waga 78 kg, lekkie cardio
Na 2 l dałbym ok 2 g sodu z soli, 1 g potasu z cytrynianu i 200–300 mg magnezu, bez cukru, tylko woda
@maciej_1988 2 g sodu to około 5 g soli kuchennej, dobrze rozumiem
Tak, 5 g soli to ~2 g sodu; na 2 l i post: 2–3 g sodu łącznie z solą, 800–1000 mg potasu jako cytrynian/glukonian, 250–350 mg magnezu cytrynian/bisglicynian; mieszaj w porcjach, nie na raz, sprawdzaj ciśnienie, przy lekach na nerki/ciśnienie skonsultuj; smaku nie maskuj słodzikiem, chlorek sodu ok, chlorek potasu może drażnić, potas dziel na 3–4 dawki, w suplementacji nie przekraczaj 2000 mg dziennie bez wskazań
U mnie 2 l: 1,5 g sodu, 700 mg potasu, 200 mg magnezu
Uczulam na potas, powyżej 1000 mg jednorazowo może dać kołatania i biegunkę, lepszy cytrynian w małych porcjach; sodu nie bój się przy IF, 2–3 g na 2 l stabilizuje ciśnienie, magnez bisglycinate wieczorem 200–300 mg
ja biorę szczyptę soli i spokój lol
Zamiast soli kuchennej fajnie działa sole kłodawska, mniej goryczy przy 2 g sodu na 2 l, potas wyraźnie poprawia pompę na treningu
Nie przesadzaj z magnezem rano, potrafi rozluźnić za bardzo jelita na czczo
Technicznie 5 g soli to ok 2 g Na, 2 l to wygodny nośnik; potas preferuj cytrynian 99 mg kapsułki dziel w ciągu dnia, magnez bisglicynian lepsza tolerancja, przy nerkach lub ACE-I trzymaj się dolnych widełek
u mnie tylko chlorek sodu i potasu, cytryniany psują smak, 2,5 g sodu plus 800 mg K na 2 l i głowa nie boli
Jeśli potliwe treningi, podbij sod do 3 g, działa lepiej na mnie
@bioantioxidants_pl dzięki, czy 800–1000 mg potasu liczysz tylko z suplementu, czy też z wody mineralnej, bo piję Muszyniankę i tam coś jest
Muszynianka ma sporo magnezu i trochę potasu, więc jak pijesz 2 l, to obetnij odpowiednio suplement, ja tak robię żeby nie przestrzelić i nie czuć mrowienia w dłoniach po treningu dodaję jeszcze szczyptę soli
mnie po cytrynianie magnezu goni, bisglicynian spoko, dawka 200 mg max na czczo
Jeśli pocisz się mocno, rozważ tabletkę soli dla biegaczy, łatwo policzyć sod i nie kombinować z kuchenną, do tego 800 mg K wystarczy
uważaj na serce, jak masz arytmie to z potasem ostrożnie i lekarz
Zamiast cytrynianów lubię wodorowęglan sodu pół łyżeczki na 2 l, lepiej znoszę na żołądek, potas zostaje cytrynian 2x po 400 mg
Ja liczę tak: 5–6 g soli kłodawskiej na 2 l to ~2–2,4 g sodu, do tego 900 mg potasu w trzech dawkach i 300 mg magnezu na noc, zero kalorii w napoju, post trzyma
Nie mieszaj wszystkiego od razu, rozpuść sod najpierw, potem reszta stopniowo w butelce