siema, jak u was z czystą masą a słodkie po treningu, jak wjadą żelki czy lody to leci budowa czy raczej stoi i woda wchodzi
u mnie po siłce 60–80 g węgli z ryżu, nie słodycze, bo skok insy i potem zjazd, masa idzie czyściej, brzuch mniej puchnie
dzięki @bbartek321 ale czasem mam tylko Snickersa pod ręką, myślisz że jak w oknie 30 min to spoko czy to bajka
Jeśli priorytet to „czysta” masa, lepiej glukoza/malto + białko niż baton; sacharoza i tłuszcz z batonów opóźniają opróżnianie żołądka, podbijają lipogenezę de novo, a sygnał leptynowy kuleje, 0,8–1,2 g węgli/kg po ciężkich nogach, fruktoza max 10–20 g
ja robię żelki Haribo tylko po push, 30 g, i tak trzymam deficyt lekki
po co słodkie, zjedz normalny posiłek, ryż, banan, odżywka, nie musisz kombinować z batonami, to tylko nawyk i wymówka
Na keto masa „czysta” leci wolniej, ale cukry po treningu to loteria; jak wrzucisz fruktozę + tłuszcz, insulinowo dostajesz karuzelę, ja polecam EAA + elektrolity, a węgle targetowane tylko przy dużych objętościach
u mnie baton po cardio to katastrofa, głód wraca po godzinie, po ryżu trzyma
Sprawdź indeks sytości, żelki = niska sytość, łatwo o nadmiar kalorii; izolat + wafle ryżowe wygrywa na czystą masę
@nutrition_fasting80 to jak z glikogenem po FBW, wystarczy 0,5 g/kg czy celować wyżej, bo czuję flata na kolejnym treningu
@robert_1991 po FBW często 0,8 g/kg glukozy + 0,3 g/kg białka działa lepiej; flata=brak pełnego ładowania, dorzuć sód i 0,5 l płynu
serio, Snickers na czystą masę, brzmi jak sabotaż, lepiej banan i twaróg
żelki wjeżdżają po nogach, ale brzuch puchnie niestety
Z punktu widzenia sensytywności, najważniejsza całodniowa podaż węgli i sen; cukier po treningu nie naprawi fatalnej podaży białka i kalorii
trochę off, ale po lodach mam kaszel, ktoś tak ma
po treningu wybieram daktyle + whey, taniej niż baton i bez syfu
z tą leptyną to przesada, tutaj liczy się proza – bilans i konsekwencja, słodycz raz w tygodniu nie zabije czystej masy
@magdalenakazmierczak ile trenujesz i jaki BF, bo to zmienia odpowiedź
@fjarekman 4x siłownia, 22–23% BF, 1700–1900 kcal, cel recompo, słodkie wchodzi po ciężkich przysiadach jak cukier spada i wtedy kusi mnie baton
ja bym robiła ryż na mleku z odżywką, prosto i czysto, bez spiny