czy brać elektrolity przed sauną

czy brać elektrolity przed sauną? robię 3 wejścia po 12 min, czasem po treningu, pot mi leci strumieniem; brać sód/potas/magnez przed czy dopiero po?

142 polubienia

Ja piję 300 ml z elektrolitami 30 minut przed, głównie sód, potas minimalnie.

4 polubienia

dzięki @bbartek321, masz jakieś proporcje? bo nie chcę przesolić; kupić gotowca czy domowa mieszanka ok

9 polubień

U mnie lepiej działa po saunie, przed tylko szklanka wody.

8 polubień

Przed sauną skup się na sodzie, nie na magnezie; 60–90 minut wcześniej wypij 400–600 ml napoju z 300–600 mg sodu (szczypta soli + cytryna + miód działa), bo pocenie to 0,5–1,5 l/h i tracisz głównie Na+, trochę K+; unikaj litrów tuż przed, bo rozcieńczysz osmolalność i może zakręcić się w głowie; po sesjach uzupełnij kolejne 300–500 mg sodu, węgle i białko; magnez to raczej chronicznie, nie doraźnie; potas umiarkowanie, 200–300 mg wystarczy.

13 polubień

Raz przesadziłem z wodą przed sauną i miałem zawroty, teraz łyknę kapsułkę sodu 500 mg na 30–40 min i popijam mało; po saunie dopiero większa szklanka, inaczej czuję taką watę w głowie.

3 polubienia

nie biorę nic, tylko trochę soli na język i jest git

13 polubień

Miałem skurcze łydek po trzecim wejściu, elektrolity przed pomogły; czy potas ma sens czy trzymać się sodu? przy treningu siłowym też łapało

4 polubienia

Jeśli masz tendencję do nadciśnienia, zrób testy: zacznij od 200–300 mg sodu przed pierwszym wejściem i patrz na puls oraz ciśnienie po; potas uzupełniaj w jedzeniu, magnez wieczorem, nie tuż przed, bo uspokaja i spowalnia.

11 polubień

ja czasem wchodzę po kawie, to błąd czy ok?

10 polubień

Sauna nie wymaga izotonika jak cardio; bardziej przydaje się lekko hipertoniczny roztwór z sodem, żeby utrzymać osmolalność osocza i ograniczyć spadek ciśnienia; 300–600 mg Na na sesję zwykle wystarcza, a magnez dawkuj codziennie 200–400 mg, cytrynian.

3 polubienia

u mnie bez elektrolitów ból głowy, więc sypię szczyptę soli do wody i jest spoko

3 polubienia

Jak robicie saunę na czczo, to elektrolity przed czy po, bo ja raz dostałem ścinki i musiałem wyjść po 5 minutach.

11 polubień

Na czczo piję tylko wodę z solą, zero cukru, działa.

2 polubienia

U mnie nefrolog kazał nie przesadzać z sodem przy saunie, bo mam tendencję do obrzęków, więc trzymam 200 mg przed i reszta po, plus banan na potas po całym rytuale.

14 polubień

serio jak nic nie wypiję przed to kręci mi się w głowie, więc minimalnie sole.

11 polubień

To nie crossfit, nie lej litra izo przed, lepszy mały shot soli.

13 polubień

spróbowałam dziś 500 ml z solą i miodem 60 min przed, @antioxidants_gdynia miałeś rację, było stabilniej, tylko potem pragnienie większe niż zwykle

11 polubień

Jeśli masz wrażliwy żołądek, rozpuść sól w ciepłej wodzie z odrobiną miodu, unikaj sztucznych słodzików przed sauną; osmolarność ma znaczenie dla opróżniania żołądka, zbyt hipotoniczne litry wody narobią problemów i osłabią pocenie oraz odzysk po.

14 polubień

Ja bez soli mam mroczki, więc tak, brać przed.

7 polubień