Robię 30 dni bez cukru dodanego, czy po tym słodycze wydają się turbo słodkie i czy efekt nie znika po tygodniu?
Zrobiłem challenge, po miesiącu daktyle były jak cukierki, a cola to syrop.
@bbartek_85 dzięki, a potem wróciło do normy czy dalej Cię odrzucało od napojów?
Tak, wrażliwość rośnie, bo receptory T1R2/T1R3 i układ nagrody adaptują się; kubki smakowe wymieniają się co ~10–14 dni, a po 30 dniach masz mniejszy hedoniczny setpoint na słodkie, więc jabłko smakuje jak deser, a baton jest przesadnie słodki; jeśli utrzymasz niską ekspozycję, efekt trzyma tygodnie-miesiące, kilka dni z dosładzaniem znowu przesuwa próg w górę.
Potwierdzam z praktyki z klientami, po 4 tygodniach większość zgłasza że jogurt naturalny bez niczego jest okej.
Tip: zamień na kwaśne i gorzkie bodźce, kiszonki i kakao 100%, szybciej resetują percepcję.
Gymnema sylvestre chwilowo blokuje słodki smak, ale i tak fundament to eliminacja cukru i syropów, plus sen i magnez.
u mnie 3 tyg i nagle białko waniliowe było za słodkie, aż mdliło
Po odstawieniu cukru czarna kawa stała się pijalna, a truskawki miałam wrażenie jakby ktoś je posypał cukrem pudrem.
Po miesiącu cola zero smakuje jak chemia, serio.
Ja potrzebowałam dwa cykle po 30 dni, pierwszy nie dał trwałego efektu, drugi już tak.
Bez bajek, jak wrócisz do słodkich sosów i ciastek, nocą znów polujesz na cukier, to nawyk bardziej niż receptory.
Mi pomogło mierzenie glukozy po posiłkach, jak widzisz skoki po słodzonych napojach, motywacja rośnie, a po miesiącu smaku nie potrzebujesz.
Literatura mówi o downregulacji dopaminy po odstawieniu bodźców hiperpalatabilnych; w testach ludzie oceniają słodkość wyżej po detoksie.
BTW aplikacje do śledzenia cukru często kłamią, sprawdzaj etykiety, bo zero cukru bywa marketingiem.
@immunemaster62 brzmi sensownie, czy to też tłumaczy czemu po 2 dniach na wyjeździe wrócił mi apetyt na słodkie, @balanceorganic_pl masz jakiś patent na utrzymanie efektu?
Ja robiłam 60 dni, po tym poziom słodkości w muesli bez cukru idealny, a kiedyś dosypywałam łyżkę miodu.
nie wiem czy to placebo ale po 30 dniach czułam że jabłko jest mega słodkie i wgl nie chciało mi sie ciasta
U mnie ciekawostka, po detoksie lepiej czuję słodycz w warzywach jak batat czy dynia, więc deser ogarniam pieczonym batatem.
Po 10 dniach już czułem różnicę, serio.