Czy 30 dni bez cukru dodanego zmienia odczuwanie słodyczy?

Robię 30 dni bez cukru dodanego, czy po tym słodycze wydają się turbo słodkie i czy efekt nie znika po tygodniu?

29 polubień

Zrobiłem challenge, po miesiącu daktyle były jak cukierki, a cola to syrop.

2 polubienia

@bbartek_85 dzięki, a potem wróciło do normy czy dalej Cię odrzucało od napojów?

3 polubienia

Tak, wrażliwość rośnie, bo receptory T1R2/T1R3 i układ nagrody adaptują się; kubki smakowe wymieniają się co ~10–14 dni, a po 30 dniach masz mniejszy hedoniczny setpoint na słodkie, więc jabłko smakuje jak deser, a baton jest przesadnie słodki; jeśli utrzymasz niską ekspozycję, efekt trzyma tygodnie-miesiące, kilka dni z dosładzaniem znowu przesuwa próg w górę.

11 polubień

Potwierdzam z praktyki z klientami, po 4 tygodniach większość zgłasza że jogurt naturalny bez niczego jest okej.

4 polubienia

Tip: zamień na kwaśne i gorzkie bodźce, kiszonki i kakao 100%, szybciej resetują percepcję.

3 polubienia

Gymnema sylvestre chwilowo blokuje słodki smak, ale i tak fundament to eliminacja cukru i syropów, plus sen i magnez.

4 polubienia

u mnie 3 tyg i nagle białko waniliowe było za słodkie, aż mdliło

1 polubienie

Po odstawieniu cukru czarna kawa stała się pijalna, a truskawki miałam wrażenie jakby ktoś je posypał cukrem pudrem.

2 polubienia

Po miesiącu cola zero smakuje jak chemia, serio.

3 polubienia

Ja potrzebowałam dwa cykle po 30 dni, pierwszy nie dał trwałego efektu, drugi już tak.

6 polubień

Bez bajek, jak wrócisz do słodkich sosów i ciastek, nocą znów polujesz na cukier, to nawyk bardziej niż receptory.

7 polubień

Mi pomogło mierzenie glukozy po posiłkach, jak widzisz skoki po słodzonych napojach, motywacja rośnie, a po miesiącu smaku nie potrzebujesz.

10 polubień

Literatura mówi o downregulacji dopaminy po odstawieniu bodźców hiperpalatabilnych; w testach ludzie oceniają słodkość wyżej po detoksie.

3 polubienia

BTW aplikacje do śledzenia cukru często kłamią, sprawdzaj etykiety, bo zero cukru bywa marketingiem.

6 polubień

@immunemaster62 brzmi sensownie, czy to też tłumaczy czemu po 2 dniach na wyjeździe wrócił mi apetyt na słodkie, @balanceorganic_pl masz jakiś patent na utrzymanie efektu?

1 polubienie

Ja robiłam 60 dni, po tym poziom słodkości w muesli bez cukru idealny, a kiedyś dosypywałam łyżkę miodu.

1 polubienie

nie wiem czy to placebo ale po 30 dniach czułam że jabłko jest mega słodkie i wgl nie chciało mi sie ciasta

10 polubień

U mnie ciekawostka, po detoksie lepiej czuję słodycz w warzywach jak batat czy dynia, więc deser ogarniam pieczonym batatem.

9 polubień

Po 10 dniach już czułem różnicę, serio.

4 polubienia