zimna sypialnia, ciepłe skarpety – działa zaskakująco dobrze?

w sypialni mam 17–18°C, a na stopach grube wełniane skarpety; zasypiam szybciej i mniej się budzę, ktoś z was sprawdzał taki patent

To klasyk: ciepłe stopy rozszerzają naczynia obwodowe i ułatwiają zasypianie, przy zimnym pokoju spada temp. rdzenna.

dzięki @sen, to by tłumaczyło czemu latem gorzej zasypiam; masz jakieś tipy co do materiału skarpet i wilgotności w sypialni

Zimny pokój + ciepłe skarpety działa, bo zwiększasz gradient dystalno-proksymalny (DPG): stopy/ręce się ogrzewają, krew odpływa na obwód, a temperatura rdzenna może spaść o ~0,2–0,4°C, co sprzyja melatoninie i zasypianiu. Wybieraj luźne skarpety z wełny merino lub frotte bambus, unikaj ucisku kostki. Wilgotność 40–55%, wietrzenie przed snem, bawełna na kołdrze lekka. Dla turbo efektu: 10-min ciepła kąpiel stóp, osuszyć, skarpety, pokój 17–19°C.

u mnie działa, skarpety merino sztos przy 17 stopniach

ja się boję kataru od zimna, ale pewnie to suche powietrze, kupiłam nawilżacz i zobaczę czy pomoże.

Dorzucę, że ciepłe stopy zwiększają przepływ przez skórę, co skraca latencję snu; natomiast zbyt gorące łóżko podnosi temperaturę rdzenia i rozbija architekturę snu. Uważajcie na elektryczne koce: mikroucisk, przegrzanie, czasem reakcje skórne.

potwierdzam, ale nie zakładajcie ciasnych, raz miałem odgnieciony ścięgno i dramat, teraz tylko luźne froty i jest git, w nocy komfort

Gorąca kąpiel stóp + skarpety, potem okno na rozszczelnienie, sen jak dziecko.

Jeśli ktoś ma Raynauda, to takie ogrzanie dystalne bywa wręcz konieczne, ale skarpety bezuciskowe i raczej cienkie warstwy. Lepiej poprawić krążenie spacerem po kolacji i ciepłym prysznicem niż grzać łóżko.

Trenuję wieczorem i schładzam sypialnię do 16–17°C, skarpety + cienka kołdra robią robotę, tętno spoczynkowe niższe rano i budzik przestaje być wrogiem.

Ktoś testował koc elektryczny na start i potem skarpety tylko?

@protocolexpert_torun dzięki za wytłumaczenie, masz zdanie o pościeli lnianej vs bawełnianej przy zimnym pokoju i ciepłych stopach, różnica w parowaniu potu realnie czuć?

W wilgotnym mieszkaniu zimny pokój może sprzyjać kondensacji i roztoczom; pilnujcie wentylacji i filtrów. Dla alergików wełna merino bywa lepsza niż puch. Skarpety pierzcie często, bo pot + keratyna = pożywka.

dzięki wszystkim za tipy, kupię grubsze skarpety merino

@jan_1983 ja też czuję, że len oddycha lepiej niż bawełna, mniej się kleję do kołdry przy 18°C; wieczorem ciepła kąpiel stóp + merino i idę spać jak wół