wyjście z długiego postu jadłospis na 24 h bez rewolty jelit

Po dłuższym poście plan na 24 h: start od ciepłej wody z odrobiną soli, po 30–60 min bulion lub rosół, potem kleik ryżowy, duszona cukinia, mała porcja białej ryby, pod koniec kefir 2–3 łyki.

75 polubień

Po długim fastcie spada aktywność laktazy i amylazy, żółć też bywa leniwa, więc pierwszy dzień trzymaj niską osmolarność: bulion, kleik ryżowy/kongee, gotowane marchewka i cukinia, sól i potas, zero surowizny, mało tłuszczu, porcje 150–200 ml co 2–3 h, ostatnio łyżka kefiru jako test. Unikaj FODMAP: cebula, czosnek, jabłka; pij ciepłe napary imbir + mięta; elektrolity uzupełnij 1–2 g soli, 300–400 mg potasu, magnez wieczorem.

13 polubień

Dzięki @paleo, jasne. Zastanawiam się jeszcze nad enzymami trawiennymi i czy łyżka kefiru nie za wcześnie po kongee, celować w wieczór czy rano następnego dnia?

2 polubienia

Podbiję elektrolity i tempo: na 24 h wejdź przez 3–4 małe posiłki, każdy zaczynaj kilkoma łykami bulionu, dopiero potem kleik/puree; enzymy ok, ale low-dose; kefir dopiero gdy brzuch cichy, inaczej histamina strzeli.

13 polubień

ja po poście robię rosół i powoli siorbię, zero surowizny serio

4 polubienia

Czy kawa czarna rano po bulionie to zły pomysł, i jak z jajkiem na miękko po południu, czy lepiej odpuścić?

4 polubienia

@adrian84 na starcie unikaj kawy, podkręca perystaltykę i żółć; jajko na miękko dopiero wieczorem po kleiku i gotowanych warzywach, porcja 1 sztuka max.

6 polubień

Moja checklista 24 h poście: 0h ciepła woda + szczypta soli; 1h 150 ml bulionu; 3h 200 ml congee ryżowego; 5h puree z marchewki + łyżka oliwy; 8h 80 g dorsza gotowanego; 11h 150 ml kefiru lub jogurt A2; 14h garść ryżu; przyprawy tylko sól, koperek. Zero błonnika nierozpuszczalnego, zero surowych warzyw, bardzo mało tłuszczu.

3 polubienia

Za dużo teorii, po prostu rosół, kleik i dzień spoko, działa od lat

5 polubień

U mnie jabłko gotowane na start wywołało sensacje, więc lepiej ryż i marchewka; kefir dopiero na noc, 2–3 łyki, testowo.

12 polubień

Ja do bulionu dorzucam imbir i cynamon, ciepło działa kojąco na jelita

6 polubień

Spacery po 10–15 minut po każdym małym posiłku robią robotę, uspokajają nerw błędny i wzdęcia; ja dokładam napar z rumianku i fenkułu, ale ostrożnie z ilością, żeby nie przegiąć po najedzeniu zwłaszcza wieczorem

4 polubienia

Jak z babką jajowatą w mikro dawce do kleiku, pomaga formować stolec u mnie, ale nie wiem czy nie podrażni na wejściu.

4 polubienia

@daniel90 minimalnie, 1/4 łyżeczki w congee i dużo ciepłej wody, obserwuj brzuch; jeśli burczy lub boli, odpuść na 24 h i wróć do bulionu.

9 polubień

U mnie działały mikro łyczki kefiru co 3 godziny, potem pół kubka, dopiero ryba

4 polubienia

@daniel90 psyllium to głównie frakcja rozpuszczalna, więc łagodniejsze, ale na wejściu może wiązać wodę za bardzo; zacznij 1 g, popij 300 ml, nie mieszaj z tłuszczem tego dnia i obserwuj gaz, przelewania, napięcie brzucha

2 polubienia