Whoop pokazuje mi wysoki strain w dni, kiedy subiektywnie czuję luz: spokojny bieg, trochę spaceru, żadnych ciężarów, a wieczorem padaka; innym razem mocna siłownia, a strain niski. Macie podobny rozjazd czy raczej zgodność odczuć z metrykami?
Strain u Whoopa to głównie obciążenie sercowo‑oddechowe, więc sprinty, dłuższe biegi czy stres dadzą więcej niż wolne ciężkie przysiady; możesz czuć zmęczenie nerwowe, a algorytm widzi niski HR.
Dzięki @strength, to by tłumaczyło siłkę; a da się jakoś skalibrować, żeby strain mniej reagował na długie spacery po mieście i schody, bo czasem nabijam punkty przez cały dzień zamiast na treningu?
Whoop liczy strain z tętna w czasie, z akcentem na EPOC i czas w strefach, więc cokolwiek podnosi HR (kofeina, odwodnienie, stres, gorąco, infekcja) będzie pompować wynik; z kolei siłownia o niskim HR, ale wysokim obciążeniu neuromięśniowym, nie. Sprawdź dopasowanie paska, pozycję na bicepsie przy sztangach, taguj dziennik, patrz w HRV i oddech nocny.
u mnie whoop wariuje jak 2 espresso na czczo, strain skacze dziwnie
stare metody lepsze, czuj swoje ciało, gadżety kłamią
Na keto/IF widzę rozjazd: niski glikogen, siłka czuje się jak młot, a HR niski, więc strain skromny; po refeedzie byle trucht pompuje tętno. Kontekst metaboliczny robi robotę.
Przy podnoszeniu przenieś sensor na biceps albo mocniej dociśnij pasek, mniej artefaktów.
Whoop mapuje strain do czasu w strefach HR, więc długi marsz w strefie 2 może nabić więcej niż krótka sesja siły; ja patrzę w tygodniowy akumulowany strain i recovery, a odczucia porównuję do RPE z dziennika.
OK, @biovitality_pl sprawdzę biceps i zacznę tagować kofeinę/upał; @barek_pl potwierdzam, po espresso HR mi fruwa. Pytanie: czy mocny spacer rozbijać na bloki, czy Whoop i tak zsumuje strain i wyjdzie na to samo?
Miałem podobnie, pasek był za luźny i przy szybkim marszu dropy HR; po dociśnięciu i goleniu nadgarstka odczyt stabilniejszy, strain sensowniejszy.
U mnie recovery słabsze w PMS, strain ten sam, odczucia gorsze.
kumpel z klubu robi przysiady na 180 kg, a Whoop 9.5 max
Ja robię szybki scan ciała przed i po, sprawdzam oddech, napięcie karku, koncentrację; dopiero potem patrzę na liczby. Jeśli czuję zmęczenie, a strain niski, to wrzucam deload i sen, nie ścigam zielonego kółka.
mnie nie przekonało, sprzedałem po 3 miesiącach
Jak się mocno pocę, pasek się ślizga i łapie artefakty; sól i wilgoć chyba zmieniają kontakt optyczny. Pomogła frotka pod spód i przeniesienie na ramię przy treningu obwodowym.
Elektrolity i nawodnienie robią różnicę, HR spada, strain bardziej adekwatny.
Dorzucę: ustaw w journalu tagi kofeina, alkohol, sauna, gorąco i patrz korelacje; Whoop kalibruje się kilka tygodni. Do siły rozważ biceps strap, sygnał bywa dużo lepszy.
u mnie zgodne jak śpię 7–8h, inaczej chaos i czerwono.
u mnie zgodność 8/10, reszta to dzieci i praca