weekend rozjeżdża mi rytm jedzenia, sposoby na powrót w poniedziałek

Weekend rozjeżdża mi okno jedzenia i potem w poniedziałek głód, snacki, kawa na czczo wraca; jakie macie sposoby na reset rytmu bez spiny rano

41 polubień

U mnie pomaga protokół poniedziałek jako reset: 12–14 godzin bez kalorii po niedzielnej kolacji, rano 500 ml wody z solą i cytryną, spacer po słońcu 20 min, pierwsze białko około 11, zero cukru płynnego, kofeina dopiero po jedzeniu, posiłki o stałych porach, kolacja do 19, wcześniej plan posiłków i zakupy w niedzielę, żadnych resztek z imprezy, lekki trening całego ciała

2 polubienia

@biohacking_zabrze dzięki, brzmi sensownie; z tą solą rano to ile dajesz na 500 ml, szczypta czy pół łyżeczki i jaka sól dokładnie

1 polubienie

ja robię w pon smoothie białkowe i garść migdałów, zero słodyczy, później normalny obiad i działa

10 polubień

Ja mam 64 lata i najgorzej u mnie alkohol w sobotę, więc w niedzielę spacer i wcześnie lekka kolacja zupy, w poniedziałek owsianka z białkiem, żadnych przekąsek w pracy, termos z herbatą, i idzie prosto

11 polubień

Zamiast ostrego 24h postu po weekendzie robię tzw. protein-sparing: rano czarna herbata i elektrolity, pierwszy posiłek 40 g białka, mało tłuszczu, zero ultra przetworzonego, spacer po każdym posiłku 10 min, cukry dopiero po treningu

11 polubień

mi pomaga plan na lodówce i zakaz chipsów w domu

12 polubień

Reset zegara biologicznego działa lepiej niż restrykcje: w niedzielę zachód słońca na oczy, kolacja 3 godziny przed snem, w poniedziałek poranny spacer bez okularów, śniadanie białkowo-tłuszczowe, zero drzemek, o 22 w łóżku, rytm wraca sam

3 polubienia

Przygotuj pudełka w niedzielę, trzy posiłki na poniedziałek, zero niespodzianek, i wodę

13 polubień

w niedziele nie jem kolcji, rano łatwiej trzymać okno

5 polubień

Jeśli weekend rozjeżdża rytm, traktuj poniedziałek jak synchronizację sygnałów: 15–16 h TRF po kolacji, rano 1–2 g sodu w wodzie dla wyrównania aldosteronu, 20 min światła i ruchu, 30–40 g białka i 8–10 g błonnika w pierwszym posiłku, kofeina dopiero 90 minut po przebudzeniu, krótkie cardio niskiej intensywności, stałe pory posiłków, żadnego podjadania

14 polubień

@szymanski dzięki, to z kofeiną 90 min brzmi ciekawie, spróbuję; jak ugryźć te 8–10 g błonnika rano, jakie produkty wrzucasz

12 polubień

Na powrót apetytu ustawnie pomaga goryczka lub łyżka octu jabłkowego przed pierwszym posiłkiem

3 polubienia