Jak utrzymać IF w podróży bez spiny, zwłaszcza przy lotach i zmiennych strefach czasowych? Szukam prostych zasad: co do picia, jak przesuwać okno, co z treningiem i hotelowym śniadaniem all you can eat żeby nie przestrzelić głodu i rytmu
Ja jadę zasadą 2 posiłków dziennie i przesuwam okno do lokalnego popołudnia, dużo wody, czarna kawa, zero lotniskowych przekąsek to mnie ratuje
@paleo dzięki, czyli lepiej poczekać na pierwsze lokalne okno i nie podjadać w samolocie tylko woda
Potwierdzam wodę, dołóż elektrolity bez kalorii, szczególnie przy klimatyzacji w samolocie i hotelu, odwodnienie psuje sygnały głodu i wytrąca z luzu przy IF zwłaszcza po nocnych lotach
Ustal plan minimum i nie panikuj, jak okno się przesunie o parę godzin, stres podnosi apetyt bardziej niż kanapka z lotniska serio to ważne
Przy długich lotach robię reset do strefy docelowej: ostatni posiłek 4h przed wylotem, potem post do śniadania na miejscu, ekspozycja na słońce i spacer wygaszają jet lag i utrzymują glukozę stabilną po przylocie
u mnie tylko sol i kawa w podrózy, inaczej mnie ssie strasznie czasem
Cyrkadia rządzi głodem, więc najłatwiej utrzymać IF dostrajając posiłki do lokalnego światła dziennego, nawet kosztem dłuższego postu w dniu podróży, przyspiesza to resynchronizację osi SCN, obniża nocny kortyzol, poprawia HOMA i zmniejsza ryzyko hipoglikemii reaktywnej po lotniskowych fastfoodach plus oszczędza mikrobiotę od chaosu przekąskowego i ułatwia sen po przylocie znacząco serio
Jeśli masz skłonność do skurczów, saszetka magnezu w cytrynianie do wody pomaga w poście, ale bez słodzików, sól kamienna do kieszeni i kilka łyków gdy kręci się w głowie wystarczy
Działają mi posiłki z marketu: sery, oliwki, jajka, zamiast batonów, łatwiej utrzymać okno i sytość w trasie ciągłej
@antioxidants_gdynia też robię słońce i spacer po lądowaniu, dodatkowo słuchawki z białym szumem, wycisza bodźce i mniej chce się jeść wieczorem
nie spinaj, jak głód mocny to zjedz normalnie i tyle bez poczucia
Jeśli wyskoczysz z okna jednego dnia, wróć następnego, nie rób karykalorycznej, tylko zwykły rytm, w długim terminie to działa lepiej mniej binge więcej spokoju i konsekwencji
@cardioexpert_olsztyn super, czyli idę w dłuższy post w dniu lotu, potem jem przy świetle dziennym i spacer obowiązkowo bez kolacji nocnej będzie łatwiej
W hotelu biorę jajka na twardo i warzywa zamiast gofrów żeby nie odpłynąć rano
Jeżdżę służbowo po Europie i ratują mnie buliony w proszku bez cukru, kubek w pokoju, zalewam i po temacie, nie jem śniadań, pierwsze lekkie białko po spotkaniach zero ciasteczek na stole
Mały hack: gumy miętowe bez słodzików w kolejce, odwracają uwagę, no i nosze sól w fiolce zawsze
@hydration_plock jakie elektrolity bez kalorii polecasz w PL, żeby nie miały sztucznych słodzików, bo większość to syf, może tabletki apteczne z sodem i potasem ewentualnie