TRE vs klasyczne 3 posiłki dziennie, jakie różnice w energii u was

Od kilku tygodni testuję TRE 16/8 vs klasyczne 3 posiłki i ciekaw jestem jak u was z energią w pracy, treningu i popołudniu

U mnie 16/8 stabilniej, brak zjazdu po 14, mniej snackingu, kawa tylko rano

@sebastian_1979 też tak masz, że po oknie 12-20 śpisz gorzej, czy to kwestia kofeiny i sodu?

wróciłam do 3 posiłków, energia bardziej równa, mniej nerwowości, TRE dawał mi zimne dłonie i kręciołki

Testy: CGM spadki mniejsze na TRE 14/10, glukoza 78–95 mg/dL, HRV +8 ms, tętno spoczynkowe -3, poranny kortyzol nieco wyższy, energia subiektywnie lepsza do 16, potem zależy od elektrolitów i nawodnienia

miałem zjazdy na TRE, winna czarna kawa na pusty żołądek, pomogła szczypta soli i więcej białka rano

Potwierdzam, na TRE 18/6 rośnie mi NEAT i czujność, @wellnessenergy_pl podobne dane: CGM 75–90, wariancja mniejsza, ketony 0.6–1.2, HRV +10 ms, temp. skóry stabilniejsza; mechanizm: niższa insulina, więcej katecholamin, aktywacja AMPK, ale po treningu warto okno otworzyć, by podbić mTOR i glikogen; zbyt długie posty zbijają T3, więc rotuję 3 posiłki w dni high-volume

Na keto + TRE energia jak laser do 15, potem bez soli padałem, teraz 4 g Na+ dziennie i ok, sen tylko gdy kończę jedzenie do 18

placebo to wszystko, jak się wyśpię to i na 5 posiłkach latam

Hashimoto tutaj, na TRE 16/8 zimniej i spadek energii po 13, trzy posiłki z węglem w lunchu trzymają mi tarczycę i humor

Garmin: Body Battery +10 na TRE 14/10 vs 3 posiłki, ale jak zjem późno, HRV spada, więc okno 8–16 najlepsze na energię

16/8 + kawa = energia rakieta, ale zimne dłonie i lekki niepokój

Przy IBS pomogło wydłużenie przerw między posiłkami, TRE 15/9 zmniejszył wzdęcia, mniej senności po jedzeniu, energia lepsza gdy pierwszy posiłek białko+tłuszcz, błonnik do drugiego, zero podjadania

1 polubienie

brzmi jak klub fanów głodówek, normalnie jedzcie i pracujcie

u mnie 14/10, praca biurowa, zero zjazdów, lepsza koncentracja, ale jak zjem ciasto to lipa

Trenuję w południe, TRE 17/7 z pierwszym posiłkiem po treningu, energia wysoka do wieczora, glukoza płaska, na 3 posiłkach bywał food coma

Dla mnie klucz to oddech + okno 8–16, po 30 min box breathing HRV rośnie, TRE zmniejsza ospałość bo mniej skoków insuliny, ale jak pisał @optimizationmaster55 warto wrzucić węgle po ciężkim treningu

Na 3 posiłkach ok jeśli lunch ma niski IG, na TRE ok gdy kończę jeść wcześnie, energia to głównie sen i kawa

Dane z tyd.: średnia glukoza 89 vs 95, odchylenie 9 vs 14, HRV 64 vs 57, energia subiektywnie 7/10 vs 5/10, TRE wygrywa

1 polubienie

na początku TRE było mi słabo, pomogła wcześniejsza kolacja i więcej wody, teraz energia spoko do 17, potem mały spadek