śniadanie białkowo tłuszczowe czy węglowodanowe, lepszy fokus rano

Szukam patentu na lepszy fokus rano: śniadanie białkowo‑tłuszczowe czy węglowodanowe? Pracuję umysłowo, kawa wchodzi, czasem post. Jakie macie efekty?

73 polubienia

U mnie najlepiej jajka, awokado, trochę sera; zero pieczywa rano. Stabilny cukier, mniej senności i nerwowości, fokus OK do południa bez podjadania.

1 polubienie

Dzięki @wojciech_1982, brzmi sensownie. A próbowałeś dodać MCT do kawy zamiast śniadania rano i czy to nie niesie drżenia?

13 polubień

Dla ostrego fokusu rano zwykle wygrywa śniadanie białkowo‑tłuszczowe: wysoki kortyzol po przebudzeniu + węgle = skok insuliny, potem zjazd. Białko (20–35 g) podbija dopaminę, cholinę; tłuszcze spowalniają trawienie. U wrażliwych: kawa + MCT ok, ale bez cukru. Wyjątek: po ciężkim treningu rano dawka skrobi może poprawić glikogen i koncentrację krótkoterminowo.

9 polubień

ja mam odwrotnie, owsianka + banan i mózg jak brzytwa rano

3 polubienia

Jeśli masz wahania cukru, spróbuj front‑loading białka: 30 g serwatki lub twaróg, potem węgle w pracy. CRP niskie = lepszy fokus, u mnie działa stabilnie.

6 polubień

Na mnie działa śledź + jaja; brzmi dziwnie, ale zero mgły mózgowej i głodu do lunchu dzisiaj wcale.

10 polubień

Testowałem ketonowe poranki: espresso + 10 g MCT, po 30 min omlet z boczkiem. Glukoza płaska, HRV w górę, subiektywnie laser focus. Uwaga: za dużo MCT = żołądek protestuje, czasem lekko drżę po kawie solo.

2 polubienia

Dzięki za konkrety @hormonesexpert_lodz. Trenuję czasem rano, więc może wtedy owsianka. W dni biurowe spróbuję białko+tłuszcz i MCT ostrożnie, mała łyżka na start.

4 polubienia

Ja po białkowo‑tłuszczowym jestem apatyczna, chyba nadnercza siadają. Ryż jaśminowy + białko roślinne daje mi energię, zero palpitacji, spokojna głowa od kilku tygodni stabilnie.

9 polubień

Rano liczy się kontekst: profil glikemiczny, sen, trening. Protokół roboczy: 30 g białka, 15–25 g tłuszczu; węgle dopiero, gdy zaczyna spadać wydajność kognitywna, monitoruj glukozę i samopoczucie subiektywne.

3 polubienia

U mnie owoc + jogurt grecki i czarna herbata, mózg rusza bez kawy, od razu super.

10 polubień

Owsianka usypia, jajecznica daje mi turbo skupienie, od lat sprawdzone.

9 polubień

Fokus = nie tylko śniadanie. Sprawdź też wydolność nadnerczy: wit. C, sól, adaptogeny. Rano preferuję tyrozynę + białko, węgle bliżej treningu, wtedy jest ostro.

10 polubień

węgle rano robią robotę jak mam ciężką naukę, białko mnie spowalnia, możliwe że to kwestia snu i chronotypu i stresu po nocy

5 polubień

u mnie białko rano ok, ale za duzo boczku = zgaga, lepiej twarozek i pomidor, tak wychodzi mi ostatnio

1 polubienie

Praktycznie: najpierw 500 ml wody, potem 3 jajka i oliwa. Notion, lista zadań, brak skoków cukru, skupienie stabilne przez poranek cały.

13 polubień

Update: dziś 25 g białka + 15 g tłuszczu, bez pieczywa. @protocolexpert_torun masz rację, energia płaska, mniej chęci na słodkie rano.

13 polubień

MCT mnie rozwala, mała łyżka i brzuch eksploduje, uwaga, jedz z jedzeniem zawsze.

3 polubienia

Dla mnie złoty środek: koktajl serwatka + jagody + masło orzechowe, potem spacer. Glukoza stabilna, fokus dobry, bez crasha i bez wilczego głodu, do lunchu bez nerwów.

8 polubień