Testowałem białkowe i węglowodanowe śniadania; jak wpływają na Waszą koncentrację rano? U mnie białko + tłuszcz działa, owsianka usypia. Macie protipy i jak to mierzycie?
U mnie białkowe: jajka + ser, kawa bez cukru, fokus lepszy niż po owsiance
Dzięki @gorski, czujesz różnicę po 2–3 godzinach? U mnie po owsiance spadek energii i mgła, po jajkach stabilniej, ale tętno wyższe po kawie.
ja po bananie i toście jestem rozbita, po skyrze git
Rano mamy naturalnie wyższy kortyzol i większą glukoneogenezę, więc śniadanie o niskim ładunku glikemicznym często stabilizuje uwagę; białko (25–35 g) daje tyrozynę do dopaminy i choliny do acetylocholiny, co wspiera fokus. Węgle bez błonnika mogą skoczyć glukozę i po 90–120 min dać zjazd. Optymalizacja: białko + warzywa + trochę tłuszczu, węgle po treningu lub później. Mierzenie: CGM/glukometr, test PVT/Stroop, notuj HR, nastrój, produktywność, sen; tygodniowy protokół porównawczy.
Na keto jadłem 30 g białka + 20 g tłuszczu rano i zero zjazdów; kiedy spróbowałem owsianki, po 90 minutach zombie. CGM pokazał skok 150 mg/dl, więc już wiem co mi szkodzi.
Sprawdźcie też poranny spacer, światło i stres; to ma większe znaczenie niż się wydaje. Śniadanie białkowe nie działa, gdy spaliłem noc i kortyzol jedzie jak czołg.
ja to prosto, jajecznica i woda z solą, zero spadków
Owsianka mi służy jeśli dodam chia, orzechy i jogurt, wtedy nie ma skoku cukru i głowa klarowna do 11.
U mnie odwrotnie, po jajkach ciężko, może przez tłuszcz; owsianka na mleku A2 + borówki + cynamon trzyma równo. Pracuję umysłowo, ważny jest też ruch 10 min po śniadaniu.
Proponuję prosty test: 3 dni białko, 3 dni węgle, rejestr reakcji w PVT, glukometr po 30/60/120 min, notuj nastrój i produktywność. U mnie białko wygrało, ale sen decydował.
Mnie ratuje łyżka MCT do śniadania białkowego, mózg pali czysto
Nie demonizujcie węgli, po treningu siłowym o 7:00 robię ryż z miodem i białkiem serwatkowym, po tym koncentracja petarda do południa, zero drżeń i drzemek.
Z ciekawości wrzuciłem Muse i HRV po jajach vs owsie; po jajach skupienie wyższe w sesji 20 min, HRV podobne, ale mniej ziewnięć i stabilniej na wykresie.
skyr + jagody + pestki dyni, czuję sytość i mniej kawy
A może wcale nie jeść, IF 16/8 i czarna kawa, mózg ogarnia
Dzięki @protocolexpert_torun i @ketopro1975, spróbuję 30 g białka i krótki PVT. Dołożę 10 min spaceru po śniadaniu, liczę że zmniejszy zjazd.
po kanapce z dżemem mam napady głodu i roztrzęsienie, białko z warzywami trzyma mnie do południa; ale bez 7h snu i tak kiszka, więc najpierw higiena snu
Owsianka ok ale bez banana, za słodko i mnie muli
Warto dodać sól i magnez rano; jak mam elektrolity, to nawet po węglach nie ma takiego brain foga, a ciśnienie nie wariuje