Poranny stres i kołatanie po budziku rozwala mi start dnia; myślę o Rhodioli 3%/1% 200–300 mg rano. Macie efekt od razu (pierwsza kapsułka), czy raczej po 1–2 tygodniach regularnego brania?
U mnie pierwsza dawka 200 mg na czczo dała wyraźną klarowność i mniejszą spinkę, ale pełna stabilizacja przyszła po około 10 dniach codziennie.
@zofia1978 dzięki, brałaś z kawą czy bez i o której, bo słyszałam że potrafi pobudzać? Szukam raczej łagodzenia rano niż turbo focusu.
Mnie robi ‘za dużo’ jeśli wezmę na pusty żołądek, lepiej po śniadaniu; efekt po paru dniach stabilniejszy, pierwszego dnia miałam lekką nerwowość.
Rhodiola ma zarówno efekt ostry, jak i adaptacyjny: u wielu osób 200–300 mg ekstraktu 3% rosawinów/1% salidrozydów czuć w 30–60 min jako większą klarowność i mniejszą reaktywność, ale pełny wpływ na oś HPA, tętno spoczynkowe i tolerancję stresu buduje się po 7–14 dniach. Dawkować rano (do 15:00), najlepiej bez kofeiny na start, cykl 5/2 albo 8 tyg. on/2 off. Uwaga na SSRI/MAOI, epizody hipomanii, nadciśnienie, oraz jakość standaryzacji.
Potwierdzam, pierwsze 30–60 min czuję lżejszą głowę i mniej spięcia, ale prawdziwy spokój przyszedł gdzieś koło drugiego tygodnia.
ja miałam zawroty po 400mg, chyba za mocno, zeszłam do 150 i git spokojniejsza jestem rano
Jeśli masz SSRI albo labilną tarczycę, skonsultuj; Rhodiola bywa lekko stymulująca, ciśnieniowcy zaczynają nisko 100–150 mg i monitorują puls/ciśnienie.
Biegam rano; 150 mg 20 min przed wyjściem daje subtelny fokus, po 2 tygodniach HRV wyższe o ~5 punktów i mniej nerwowej zadyszki.
Placebo, jak dobrze śpisz to nie potrzebujesz adaptogenów.
Mam lękowy typ reakcji; pierwszego dnia byłam trochę pobudzona, po tygodniu wyciszenie bez zmuły, dawka 100–150 mg po śniadaniu działa najlepiej.
Jak 200 mg to za dużo, otwórz kapsułkę i podziel na pół; efekt mniej nerwowy, ale wciąż odczuwalny.
Najlepiej szukać standaryzacji SHR-5 (ok. 3.5% rosavinów, 1% salidrozydów); w badaniach efekty czujesz po pierwszej dawce, a pełna adaptacja po 2 tygodniach.
Mnie usypia w południe, więc tylko rano i max 150 mg, inaczej w pracy zjazd; nie mieszam z kawą.
Jeśli masz epizody hipomanii albo mocne wahania nastroju, Rhodiola potrafi podkręcić, ostrożnie i testuj małą dawkę.
Z HRV w Garminie widzę spadek stresu po tygodniu, natychmiastowy efekt subtelny, jakby mniej katastroficznych myśli przy porannych mailach.
A jak to wypada vs ashwagandha, bo tam bardziej chill, tu chyba bardziej drive, szukam czegoś na poranne napięcie bez zjazdu.
Ashwagandha bardziej otula na noc, Rhodiola rano porządkuje myśli i dodaje lekki napęd; jak masz lęk, startuj nisko i bez kawy.
Patrz na ekstrakt, nie korzeń w proszku; 200 mg 3%/1% czuć, ale jak wrażliwy układ, 100 mg i sprawdzasz reakcję.
U mnie 6–8 tygodni on i 2 przerwy działa najlepiej, inaczej po miesiącu czuję tolerancję i słabszy efekt skupienia.