Hej, w raportach z Oury mam REM 28–32% i NREM reszta, ale mało N3; jak to interpretować, czy niski deep u 40+ to normalne?
u mnie z garmina rem skacze 15–35%, nie spinaj się, patrz trend tygodniowy
Dzięki @intermittent, czyli bardziej trend niż jeden wynik; a co z krótszym REM nad ranem?
Typowo u dorosłych REM 20–25%, NREM 75–80% z przewagą N2, a N3 jest największy w pierwszej połowie nocy; pod koniec nocy rośnie udział REM, więc krótsze epizody wcześniej i dłuższe nad ranem są normalne, zwłaszcza po łagodnym deficycie snu. Trackery szacują fazy po HRV i ruchu, więc absolutne procenty bywają mylne, ale trend i architektura dobowo fazowa mają sens. Patrz na REM latency ~70–120 min, liczby wybudzeń i ciągłość snu. Kofeina, alkohol, późne jedzenie i zbyt wczesne światło mogą spłaszczać N3 lub ciąć REM.
U mnie zwiększył się N3 po 3 tygodniach: zimno w sypialni, magnez + glicyna 3 g, zero telefonu po 21 i lekka kolacja, raporty stabilniejsze.
te fazy to ściema, zegarek i tak zgaduje lol
@krzysztof_1975 algorytmy faktycznie zgadują, ale na podstawie sygnałów fizjologicznych; walidacje na EEG pokazują ~60–70% zgodności faz, więc nie klinicznie, ale do nawyków OK. Najlepiej patrzeć na regularność cykli 90 min, latency i fragmentację, nie na pojedyncze procenty
Dla mnie złotem było stałe wstawanie 6:30 codziennie, REM się wyrównał mocno
Drzemki po 17 rozwalają mi REM w nocy, unikam jak ognia teraz
Alkohol nawet 1–2 drinki skraca i degraduje REM, a podnosi HR; spróbuj 2 tygodnie zero i porównaj proporcje, szczególnie drugą połowę nocy.
Kobiety mają też wahania po fazie lutealnej, śpię płycej i wyższe tętno, REM bywa krótszy; w folikularnej lepiej, więc proporcje falują mimo stałych nawyków.
ja tam zasypiam przy tv i też żyję, nie spinajcie się
u mnie n3 wróciło po odstawieniu kawy po 13
Testowałem Oura i Whoop równolegle przez 2 miesiące; proporcje REM/NREM różniły się o kilka punktów, ale kształt nocy identyczny: więcej N3 na starcie, tasiemce REM nad ranem. Kluczem okazały się stałe godziny plus poranny spacer po wschodzie i zero ekranu wieczorem.
Po ustawieniu CPAP REM skoczył z 12% do 22%, mniej wybudzeń; jak ktoś chrapie twardo, warto zbadać bezdech zamiast polować na procenty.
OK @gutenergy_pl, jak liczyć REM latency w domowych raportach i czy drzemka to psuje?
Jeśli tracker tego nie podaje, licz od zaśnięcia do pierwszego dłuższego epizodu REM w hipnogramie; drzemki po południu skracają presję N3 w nocy i mogą przyspieszyć lub pofragmentować REM, więc przed 15 krótko, po 15 raczej odpuść
Jeszcze protip: ciężkie siłowe wieczorem u mnie tną N3, przeniosłem na rano