po 50 badania kolonoskopii, doświadczenia praktyczne

Po 50 stuknęło, więc czas na kolonoskopię – jakie macie praktyczne doświadczenia z przygotowaniem, znieczuleniem i możliwymi powikłaniami? Robić sedację czy da się bez? Split-dose, jakie preparaty najlepiej wchodzą? FIT co rok zamiast? Dzięki za konkrety

1 polubienie

robiłem w zeszłym roku, bez sedacji, do zniesienia, ważne dobre przygotowanie; piłem Moviprep w dwóch turach, dieta ubogoresztkowa 3 dni, w dniu badania tylko klarowne płyny, po wszystkim lekki wzdęcie ale zero dramatu

@jerzy60 dzięki, brzmi ok, a jak z bólem w zakrętach? Myślę o split-dose Fortrans vs Moviprep, dało radę wypić bez odruchu wymiotnego? I czy po badaniu można normalnie jeść, czy lepiej lekko i probiotyk?

split-dose to złoty standard: 50% wieczorem, 50% 4–5h przed, klarowne płyny do 2h przed; PEG 3–4 l działa najlepiej, Moviprep mniej objętości ale droższy; sedacja propofol skraca czas i poprawia tolerancję, ale wymaga osoby towarzyszącej; ryzyko perforacji ~1/1000, krwawienia po polipektomii ~2–6/1000; pytaj o ADR lekarza >25% i intubację kątnicy >95%; FIT co rok jest ok przesiewowo, ale pozytywny oznacza kolono; po badaniu lekka dieta, elektrolity, nie forsować się

U mnie propofol i zero traumy, budzisz się i po sprawie, tylko nie prowadź auta; przygotowanie najgorsze, smak Moviprep meh, pomagało chłodzenie i słomka; dzień wcześniej ryż, bulion, białe pieczywo, zero pestek; @immunetracking_pl a co z węglem aktywnym na gazy po?

Bez sedacji też spoko, ważny operator i dobra pętla, nie panikować naprawdę

ja się bałam jak diabli, a potem śmiech, serio

Mały tip: split-dose działa lepiej również metabolicznie, mniejsze wchłanianie toksyn z jelita; nawadniaj się elektrolitami, nie samą wodą; po polipektomii unikaj NLPZ kilka dni; jeśli IBS, poproś o CO2 do insuflacji, mniej wzdęć niż przy powietrzu

ja zrobiłem w oknie postu 24h i forma na siłce nie spadła

praktycznie: nawieź mokrych chusteczek, krem na odbyt, luźne spodnie, dzień wolny; w poczekalni pomaga podcast i ciepła bluza; po badaniu bulion i tosty, zero surowizny

najgorzej smak płynu, serio gorszy niż trening nóg, reszta luzik totalnie dla

Najpierw robiłem FIT dwa lata z rzędu, trzeci wyszedł dodatni, kolono wykazała mały polip 4 mm, od razu usunęli; cieszę się, bo teraz kontrola za 5 lat, a stres mniejszy

oddech 4-7-8 przed wejściem na salę wycisza, serio pomaga

Update: zapisany za dwa tygodnie, split-dose i proszę o CO2; dzięki @immunetracking_pl za wskaźniki jakości i @jerzy60 za opis, spróbuję bez sedacji, backup z propofolem jakby co; dam znać po

na przygotowanie gotuję klarowny rosół z piersi, odcedzam, do popijania żelki z agarem na słodko z soku jabłkowego bez miąższu; zero buraków, zero pestek, w dniu badania tylko płyny