płyny w trakcie posiłku, mit czy fakt że rozcieńczają trawienie

Mit o piciu do posiłku wciąż wraca, więc pytam praktycznie: czy woda, herbata itp naprawdę rozcieńczają kwas żołądkowy i enzymy, spowalniając trawienie, czy to straszak bez podstaw, jakie macie doświadczenia

Fakt mitologizowany. Buforowanie w żołądku jest silne, pH treści po posiłku i tak rośnie, a komórki okładzinowe zwiększają sekrecję HCl do osiągnięcia docelowego pH. Woda do 300–500 ml nie zaburza opróżniania żołądka, wręcz wspiera formowanie kęsów i działanie pepsyny. Uważaj tylko przy refluksie i piciu słodkich napojów gazowanych i soków

Dzięki @ketoorganic_pl, brzmi sensownie, masz może konkretne badania pod ręką do poczytania

pije zawsze do obiadu i nic mi nie rozcieńcza

W literaturze gastroenterologicznej nie ma dowodów, że woda istotnie upośledza trawienie białka u zdrowych. Vøllestad 2018, Shah 2012 pokazują brak różnic w pH i czasie opróżniania. Większy problem to napoje hiperosmolarne i alkohol w trakcie jedzenia

u mnie woda do posiłku kończy się czkawką i odbijaniem, więc wolę odczekać godzinę, może to refluks, ale jednak zauważalna różnica po przerzuceniu na ciepłe herbaty

Soki owocowe do jedzenia to zły pomysł, cukrowa bomba

1 polubienie

ja to piję kompot domowy, kto jeszcze robi kompoty

Lepsze małe łyki niż popijanie dużą szklanką, mniej powietrza

Jasne @jakubzajac: Shimamoto 1994, woda 300 ml nie zmienia aktywności pepsyny; Marciani 2012 o opróżnianiu żołądka po wodzie vs napoje hiperkaloryczne; praktycznie liczy się osmolarność i energia, nie sama woda

nie przekonuje mnie to naukowe gadanie, jem normalnie i żyję

@pawel63 jasne, bardziej pytam o brzegowe przypadki i dyskomfort, dzięki wszystkim za głosy

Mnie zalecano 20 min przed posiłkiem szklankę ciepłej wody

piję jak chce, różnicy zero, tylko przy tłustym więcej odbija

Na funkcjonalnym SIBO każda ciecz z cukrem robi pogrom, woda ok

Mechanistycznie: pepsyna działa optymalnie około pH 1,5–3, ale jej aktywność wraca szybko, bo układ sprzężeń dodatnich zwiększa sekrecję HCl gdy pH rośnie po jedzeniu. Dodatkowo płyny przyspieszają opróżnianie ciała żołądka, mieszając kęs. Wyjątki: ciężka hipochlorhydria, operacje bariatryczne, refluks niekontrolowany i popijanie napojami izotonicznymi podczas jedzenia u wrażliwych może nasilać objawy

Starsza szkoła mówiła żeby nie pić, ale to anegdoty

Przy treningach lepiej nawadniać wcześniej, nie nadrabiać przy talerzu

Dla postujących: woda przed posiłkiem poprawia sytość, mniejsze porcje

Piję zioła przy jedzeniu i brzuch spokojniejszy niż na sucho