plunge w domu, jak tanio ogarnąć beczkę i lód

hej, chcę ogarnąć w domu tani plunge: jaka beczka wychodzi najtaniej i skąd brać lód bez rujnowania budżetu? myślę o plastikowej beczce 220l albo IBC, filtracja DIY, izolacja pianką. macie sprawdzone patenty, ceny, pułapki?

Najtaniej: beczka spożywcza 200–220 l z OLX, uszczelka + mata izolacyjna, do chłodzenia 8–10 butelek PET zamrażanych na zmianę, odpływ kranik 1/2 cala, deska podłogowa pod spód

@natural80 dzięki, a jak z higieną i śliską warstwą po tygodniu? wystarczy siatka filtracyjna + trochę nadtlenku 3% czy trzeba częściej wymieniać wodę, bo nie chcę śmierdzącej kiszonki

Jeśli budżetowo: beczka PE-HD + pokrywa, izolacja kauczuk 13 mm, filtr akwariowy 1000 l/h z włókniną, 30–50 g soli Epsom/100 l ogranicza biofilm; dezynfekcja H2O2 3% 50 ml/100 l co 2–3 dni, wymiana co 7–10 dni, płukanie stóp i prysznic obowiązkowe

Zamrażarka skrzyniowa kusi, ale nie pakuj się w 230V przy mokrym ciele, serio

lód ze sklepu wychodzi drogo, zamrażam 2l PETy hurtowo, rotacja co noc, działa

@naturalexpert_zabrze dzięki, a jaki media setup do takiego filtra najtaniej? same gąbki + włóknina, czy dorzucić trochę ceramiki, i czy pompka 800 l/h wystarczy przy 220 litrach?

Protokół start: 2–3 min w 10–12°C po treningu siłowym odpuść, bo tłumi adaptacje; rano albo po kardio ok, oddychaj spokojnie bez hiperwentylacji, kaptur/skarpetki pomagają początkującym, mierz temp. wody i siebie, dokładaj 30–60 s tygodniowo

Najtaniej wyszło IBC 600 l z myjni za 150 zł, dokładne mycie, przecięta górna rama, styrodur 5 cm dookoła, pokrywa z płyty, pompa obiegowa 20 W + filtr basenowy Intex, schodzi do 6–8°C nocą bez lodu przy temp. zewnętrznej 0–5°C

uważaj na sąsiadów, pompa i wibracje nocą wkurzają

Do wody z kranu neutralizuj chlor witaminą C w proszku, potem H2O2 albo lampa UV akwariowa 9 W, zero zapachu; tylko pamiętaj, że sól Epsom zwiększa przewodność, więc szybciej marzniesz, ale skóra lepiej to znosi

1 polubienie