hej, jak u Was z tolerancją: sauna parowa czy sucha lepiej wchodzi? w suchej szybciej mnie odcina i kręci się w głowie, macie sprawdzone protokoły
Fizjologicznie: parowa (40–50°C, 90–100% RH) ogranicza parowanie, więc rośnie przewodnictwo cieplne i tętno przy niższej temp.; sucha (80–95°C, 5–20% RH) pozwala na chłodzenie potem, subiektywnie łatwiejsza dla dróg oddechowych u części osób, ale szybciej odwodni; zacznij 8–12 min, wyjdź gdy RPE ciepła 7/10, 5–8 min schładzania, napoje z 500–700 mg sodu/l, unikaj bezpośrednich zimnych pryszniców po zawrotach
@protocolexpert_torun dzięki, w suchej serducho dobija mi do ~150 bpm po 10 min, to jeszcze ok czy już przesada i skracać interwał
u mnie parowa lepiej, mniej drapie w gardle i nie wysusza skóry tak mocno
sucha i zimny prysznic, petarda na regenerację
Trenując siłę widzę, że tolerancję poprawia periodizacja: 2 tyg. tylko sucha 80–85°C, 3 x 10 min, potem tydzień lżejszej parowej po 15 min; HRV rano spada mniej po parowej, ale za to sen bywa płytszy
parowa mnie dusi, sucha spoko ale krócej wytrzymuje
nie demonizujcie odwodnienia, to kwestia ogarnięcia elektrolitów; 1 g soli na litr, trochę potasu i po problemie, bardziej martwi mnie, że w łaźni parowej łatwiej o grzyba jeśli słabo czyszczą
Mnie lepiej znosi głowa w parowej, ale skóra się buntuje, robię shea po wyjściu i jest balans, sucha daje euforię, tylko nos piecze
Termicznie sucha podbija temp. rdzenia wolniej dzięki parowaniu, ale subiektywnie goręcej w skórze; w parowej oddychaj nosem, krótsze wdechy, przerwy siedząc nisko; po wyjściu 2–3 min cool-down powietrzem, dopiero potem zimno, inaczej ryzykujesz hipotonię ortostatyczną
Mam nadciśnienie, lekarz kazał trzymać się parowej do 50°C i krótkich sesji, sucha bywa za mocna u mnie
sucha lepiej czyści zatoki u mnie
w parowej mam klaustro, para jak ściana, sucha luz, byle bez sztucznych aromatów bo mnie mdli
@irena1989 też mam temat ze skórą, może spróbuję parowej po siłowni a suchą w dni wolne, zobaczę czy śpię lepiej
parowa lepsza dla skóry, mniej trądziku odkąd robię 2x w tygodniu
150 bpm przy saunie jest ok, jeśli to ~75–80% HRmax i bez zawrotów; gdy rośnie szybciej, skróć do 6–8 min i wydłuż chłodzenie