kto praktykuje oddech 4 7 8 wieczorem, faktycznie szybciej zasypiacie? u mnie różnie, szukam tipów: tempo, ile rund, nos czy usta, co działa
Robię 4-7-8 tak: wdech nosem 4, język za górnymi siekaczami, zatrzymanie 7, wydech ustami 8 z lekkim whoosh; 4 cykle na start, potem 8. Trzymaj rytm spokojnie, nie na siłę. U niektórych po 6 tygodniach rośnie HRV i łatwiej zasnąć
@mindfulness_tarnow dzięki, źle trzymałem język, whoosh robił hałas; dziś spróbuję 4 cykle i lżejszy bezdech, może mniej spięcia
U mnie 4-7-8 + 200 mg magnezu glicynian, zasypiam szybciej, ale nie po jedzeniu. 3–4 rundy max, inaczej lekka hiperwentylacja
Klucz to wydłużony wydech i tolerancja CO2; 4-7-8 jest wolne, działa przez nerw błędny. Jak kręci się w głowie, skróć pauzę do 5. Kadencja ~4 cykle/min na noc, nos obowiązkowo, usta tylko na wydech
ja robię 2 rundy i out, serio, jak przeginam to mnie muli, pewnie źle licze ale działa
Wieczorem obniż kortyzol: przygaszone światło, zero scrolla, wtedy 4-7-8 łatwiej wchodzi. Nos generuje NO, lepsza perfuzja. U pacjentów często 5–10 min oddychania + stała godzina snu robi robotę
@monika79 też mam wrażenie, że mniej znaczy lepiej; 3 rundy max i bez spiny, bo inaczej nos się zatyka
Nie liczę, używam metronomu 4-7-8 w apce, zasypiam szybciej niż przy liczeniu w głowie
Wydłużony wydech obniża tętno przez barorefleks i podbija HRV, co sprzyja zasypianiu. 4-7-8 bywa zbyt długie dla nowicjuszy; zacznij 3-4-6. Jeśli masz epizody lękowe lub arytmie, oddychaj płycej i bez forsowania pauzy
placebo jak nic, jak człowiek zmęczony to zaśnie i bez wyliczanek, ale jak komuś pomaga to spoko, byle nie robić z tego religii
u mnie po 2 tygodniach 4-7-8 śpię szybciej, polecam