nogi w misce z lodem zamiast pełnego zanurzenia, ma sens

Ktoś testował trzymanie nóg w misce z lodem zamiast pełnego zanurzenia? Szukam bodźca bez wchodzenia po szyję. Jakie czasy i temperatury pod regenerację, HRV, sen?

25 polubień

robię 10 min stopy/łydki w 9–10°C po treningu, ulga w kolanach i mniej spuchnięte

8 polubień

dzięki @kamiljablonski, masz drżenie czy raczej lekkie mrowienie? i czy po tym łatwiej zasypiasz, czy odwrotnie pobudzenie

8 polubień

Ma sens jako proxy bodźca zimna: chłodzenie stóp i łydek szybko aktywuje TRPM8, wazokonstrykcję i wyrzut noradrenaliny, co wystarcza do euforii/wyciszenia, choć bez pełnego hydrostatycznego ciśnienia efekt metaboliczny jest mniejszy; zacznij 12–15°C, 3–5 min, 2 rundy, spokojny wdech nos–wydech długi, bez czerwonych flag typu Raynaud, neuropatia, nie po biegach interwałowych

3 polubienia

brzmi jak półśrodek, bez zanurzenia torsu efekt mniejszy, ale wygodne i niewiem czy nie lepsze na start

15 polubień

Dzięki @detoxexpert_jaworzno, to przy bieganiu tlenowym też ok? Myślałem 10–12°C, 2×4 min, a w dniu mocnym odpuścić całkiem

10 polubień

Robię to po medytacji oddechu: 4–7–8 przez 2 min przed zanurzeniem stóp, potem powolny wydech i patrzenie w punkt, próg drżenia rośnie, a po 15 min mobilizacji stóp zasypiam szybciej i HRV skacze

15 polubień

Są badania na częściowym chłodzeniu kończyn: rdzeń chłodzi się wolniej niż przy pełnym zanurzeniu, ale noradrenalina i dopamina rosną podobnie; uwaga na neuropatie i niewyrównane nadciśnienie

10 polubień

mi zimno odrazu w stopy, nie dam rady

12 polubień

spróbowałem dziś twojego 4–7–8, serio lepiej, @meditationmaster55, mniejsze spięcie i HRV +6, dzięki

3 polubienia

Po zimnych stopach nie wskakuj od razu pod gorąc prysznic, najpierw aktywne dogrzanie: krążenia kostek, wspięcia na palce, ręcznik, dopiero potem ciepło, mniejszy afterdrop i brak szpilek

3 polubienia

w biurze robię 2×3 min w 14°C, miska pod biurkiem, reset głowy i mniej kawy

7 polubień