mój najgorszy błąd: zmiana kilku rzeczy naraz… nauczka

zrobiłem klasyk biohackera: naraz zmieniłem post 16/8, zimne prysznice, dawkę magnezu i jeszcze dorzuciłem HIIT, a do tego ograniczyłem kofeinę; wynik? HRV -12%, sen rozjechany, waga skacze, wnioski: jedna zmiana naraz, log i cierpliwość

69 polubień

Też tak miałem, chaos totalny; teraz notuję i robię jedną rzecz przez 2 tygodnie

5 polubień

dzięki @daniel90, będę trzymał 1 zmienną/tydzień i rano tylko HRV+glukoza; reszta bez grzebania

6 polubień

Sprawdź też, czy nie zmieniłeś pory posiłków względem treningu, bo u mnie samo przesunięcie węgli na wieczór rozwaliło HRV i sen na tydzień

3 polubienia

to było do przewidzenia, nie ogarniesz przy tylu dźwigniach naraz, po co tak gonić

3 polubienia

Zasada jedna-hipoteza-na-raz naprawdę ratuje dane: proponuję blok 14 dni, baseline 7 dni bez zmian, potem interwencja 7 dni, najlepiej ABA; mierz codziennie o tej samej porze HRV (RMSSD), tętno spoczynkowe, glukozę na czczo, subiektywny RPE i jakość snu; kofeina wymaga washoutu 5–7 dni; magnez zmieniaj tylko jedną sól i dawkę; zimno oddziel od HIIT min. 6 h, bo hamuje adaptację

2 polubienia

u mnie zimne prysznice po 20 było jak espresso, serducho wariowało i spać nie mogłem

6 polubień

Zapisuj też temperaturę i krokówkę, bo dzień z 18k kroków vs 5k to inny stres, może tłumaczyć HRV -12% bardziej niż magnez

7 polubień

Miałem identycznie przy przejściu na keto + zimne + IF; dopiero jak zostawiłem samo IF 14/10 przez 3 tygodnie, HRV wróciło i sen się uspokoił

2 polubienia

ktoś ma link do dobrego trackera HRV na androida?

6 polubień

@jan69 Polar H10 + Elite HRV albo HRV4Training, tylko mierz zaraz po przebudzeniu

1 polubienie

z IF bym nie zaczynała w tygodniu z HIIT, za duży stresik na start

1 polubienie

Jeśli zmieniasz kawę, licz też ukrytą kofeinę: herbata, kakao, cola zero; ja tu się wyłożyłem i wykres poszedł w kosmos

6 polubień

spokojnie, każdy tak kiedyś zrobił, najważniejsze że wyciągnąłeś nauczkę i spisujesz co i jak

1 polubienie

brzmi jak brak planu, najpierw cele, potem protokół, a nie odwrotnie

7 polubień

Polecam kartę obserwacji: kolumny dzień, sen, kcal, białko, kofeina mg, kroki, trening, suplementy, subiektywnie; jak coś ruszasz, ruszaj 1 klockiem i rób notatki odczuć

1 polubienie

ja se rozpisałam w excelu, inaczej się gubiłam i nic nie widać

1 polubienie

Magnez cytrynian vs glicynian to zupełnie inne efekty żołądkowe i senne, jak mieszasz to nie wiesz co działa

8 polubień

też przestrzelilam z dawką, 600 mg i miałam biegunki, HRV w dół, lepiej 200–300 mg wieczorem

8 polubień

przypięcie stałej pory snu zrobiło u mnie największą różnicę, dopiero później zabawy z suplementami

3 polubienia