mikroprzerwy 2 min co godzinę, ktoś ma budzik

Warto też wyjść na balkon na te dwie minuty, światło resetuje okołodobowe, wieczorem i tak gaszę monitory wcześniej, pomaga zasnąć szybciej.

3 polubienia

Nie ogarniam tylu alarmów, jeden budzik na lunch i starczy, reszta na wyczucie.

11 polubień

Z perspektywy fizjologii uwagi warto oddzielać mikroprzerwę od długiej przerwy: co 60 min 2 min aktywacji przywspółczulnej (spokojny oddech nosem 6–8 oddechów/min, rozszerzenie pola widzenia, kilka ruchów łopatkami), a co 3–4 godz. 15–20 min spaceru i światło dzienne. Taki protokół poprawia HRV, zmniejsza zmęczenie oczu i kumuluje mniej kortyzolu popołudniu; budzik wibracyjny jest lepszy niż dźwiękowy.

9 polubień

ja wole kartke na monitorze, mniej pikczy

7 polubień

Mi pomaga króciutka seria pompek lub hollow hold na podłodze właśnie przez 2 min, czuję jak mięśnie posturalne się budzą i potem łatwiej utrzymać proste siedzenie, polecam z mata na biurko.

1 polubienie

Fajnie się sprawdza protokół CO2 tolerance: 2 min cykli 4 sek wdech, 6 sek wydech, plus 10 s zatrzymania co drugą rundę; podnosi tolerancję na CO2 i uspokaja układ współczulny bez senności w pracy.

2 polubienia

Budzik w laptopie to porażka, jak mam słuchawki, nie czuję, wolę opaskę.

2 polubienia

Jest też metoda microstretch: łydki, piersiowe, przedramiona po 20 sekund, w 2 min da się zrobić wszystko, czuję mniej mrowienia w dłoniach.

10 polubień

Z perspektywy trenera mikroprzerwy są świetne na profilaktykę ścięgien: co godzinę 2 min ruchu ekscentrycznego bez bólu, np. powolne opuszczanie na palcach, odwodzenie łopatek z gumą, kilka przysiadów. Dorzuć 3–4 łyki wody i spojrzenie w dal 20–30 s; timer wibracyjny w zegarku robi robotę. Unikaj skakania jeśli siedzisz długo, lepsze łagodne zakresy, oddech przez nos.

4 polubienia

hej, ustawiam budzik w YT Music z dźwiękiem fal i od razu robię 10 krążeń barków, potem herbata ziołowa, wracam do roboty.

1 polubienie