kurkumina z piperyną, cokolwiek czuć czy tylko markery lab

Kto brał kurkuminę z piperyną dłużej niż miesiąc? Czujecie realną różnicę w energii/stawach, czy to raczej temat na markery CRP/LFT i placebo?

1 polubienie

U mnie mniej sztywności rano po 2 tygodniach, CRP spadło lekko, 500 mg BCM-95 + piperyna.

Dzięki @keto_rzeszow, jaka pora i z czym to bierzesz? Tłuszcz, posiłek? Ja biorę na noc i trochę mnie grzeje.

Kurkumina sama ma kiepską biodostępność, piperyna (~5–10 mg) hamuje glukuronidację i podbija AUC, więc subiektywnie częstsze: mniejsza sztywność, mniej DOMS; obiektywnie: CRP/hsCRP w dół 10–30% po 6–8 tyg, czasem ALT/AST bez zmian; optymalnie 500–1000 mg standaryzatu + tłuszcz, uwaga na CYP3A4/CYP2D6 i leki, alternatywa: fitosomy/CGM okna. Dla bólu stawów próg efektu bywa 250–500 mg/d, wieczór bywa lepszy.

u mnie zero efektu, raczej zgaga i odbijanie, CRP bez zmian

Na stawy kolan poczułem po miesiącu stabilną ulgę, ale musiałem brać z posiłkiem tłuszczowym; bez piperyny nic, serio.

zwłaszcza jak wezmę na czczo to żołądek coś marudzi, więc teraz łykam z jajecznicą i jest git

Warto rozróżnić ekstrakty: kurkuminoidy 95% vs C3 Complex/BCM-95 vs fitosomy (Meriva). Piperine działa, ale część osób ma interakcje lekowe; wrażliwi niech startują od 250 mg, monitorujcie ciśnienie i glukozę naczczo.

Pomogło przy PMS na obrzęki, mniej bólu, biorę 2x250 mg z oliwą, bez rewelacji energetycznych.

U części klientów raport: łatwiejsze zasypianie po wieczornej dawce, możliwe przez spadek mikro-zapalny, ale uwaga na refluksowców.

ja zamiast kurkuminy wolę imbir, jakoś szybciej działa na brzuch

Jeśli masz zgagę, zamień piperynę na fitosomę Meriva 500 mg, biodostępność lepsza bez podrażnień; do posiłku z 10–15 g tłuszczu i wystarczy.

Placebo i tani marketing, jak boli to idź na USG, suplementy to wisienka, nie fundament.

Update po 4 tyg: @immunetracking_pl miałeś rację co do tłuszczu, mniej DOMS, hsCRP -0,4 mg/L; @piotrowska zgaga znikła po zmianie na Merivę.

1 polubienie

Jeśli chcesz czuć “coś”, spróbuj protokołu: 3x dziennie 200–300 mg z posiłkami, tydzień trial, potem 1x wieczorem; mierzyć puls spoczynkowy, CRP, sen (przebudzenia), bóle VAS 0–10. Plus fotka stawów rano dla porównania i notatki.

Miałem zawroty głowy na piperynie 10 mg, zmniejszyłem do 5 mg i ok.

Uważajcie na leki: SSRI, betablokery, nifedypina – piperyna może zwiększyć stężenie, lekarz potwierdził, więc nie łączę na stałe, nawet małe dawki przyjmuję ostrożnie.

Działa lepiej na mnie z czarnym pieprzem i MCT, ale zero efektu na energię.