Jaką różnicę między kortyzolem rano a wieczorem uznajecie za zdrową? W surowicy o 8:00 mam 19 µg/dL, o 22:30 1,6 µg/dL. Czy ratio 10–12x to ok, czy szukać dalej? Interesują mnie też wyniki ze śliny i CAR.
U mnie poranny 17 µg/dL o 8, a przed snem 1,2 µg/dL, lekarz powiedział że książkowo i nie drążyć, ślina też nisko wieczorem.
@jan69 dzięki, robiłeś też ślinę po przebudzeniu i 30 min później, jaka różnica?
rano wysoko, wieczorem blisko zera, inaczej bym sprawdzała
Z klinicznej perspektywy zdrowy profil to szczyt ok. 30–45 min po wybudzeniu (CAR ~50–60% powyżej wartości tuż po wstaniu) i stromy spadek do nocy; w surowicy różnica rano:wieczór zwykle >4–6x, w ślinie wieczór <1–3 nmol/L, czynniki zakłócające: kawa, stres, światło w nocy, zmiana czasu, sterydy, SSRI; ważne pora pobrania i laboratorium.
u mnie ślina rano 13 nmol i po 30 min 21, wieczór 0,4
Pamiętajcie że ślina ma niższe wartości niż surowica, ja mam 480 nmol/L rano w osoczu i 7 nmol/L wieczorem w ślinie, ratio wychodzi dziwnie jeśli mieszać matryce.
Praktycznie celuję w stosunek 8:00 do 22:00 co najmniej 4–10x, z prawidłowym CAR (+50% o T+30) i niskim LNSC; jeśli wieczór rośnie >3 nmol/L albo 8:00 słabe, sprawdzam sen, światło poranne, kofeinę, trening późny, leki i ewentualnie 24h kortyzol w moczu + DHEA-S, ACTH i powtarzam w innym labie dla walidacji, zwłaszcza przy nieregularnych zmianach
mnie lekarz mówił że ma spadać wieczorem mocno
Trochę przesadzacie z tym ratio, liczy się samopoczucie.
@wellnesswellness_pl mega dzięki za rozpisanie, to u mnie wygląda ok, @jan69 zamówię jeszcze CAR żeby zobaczyć czy po 30 min skacze te ~50% i dam znać.
Ashwagandha mi zbiła wieczorny kortyzol z 4 do 1,2, ale to subiektywnie też lepszy sen.
Jak ktoś chce sprawdzić oś HPA, polecam DLMO i 4-punktowy kortyzol ze śliny w dzień roboczy bez kawy, wtedy widać kształt krzywej, nie tylko dwie kropki.
to jaka różnica minimalna, 3x wystarczy czy raczej 5x?
u mnie ratio ~7x i czuję się spoko, nie spinam się
Pracuję na zmiany i wtedy wszystko się rozjeżdża, pomogło stałe okno światła rano w wolne dni i brak ekranów po 21, różnica z 2x wróciła do ~6x.
Też zauważyłam że kofeina po 16 rozwala wieczorny wynik.
Nie wiem po co cyferki, idźcie pobiegać zamiast się nakręcać.
Kobiety na antykoncepcji mają czasem wyższy całkowity kortyzol, więc porównujcie w obrębie tego samego protokołu; u mnie rano 600 nmol/L, noc 60, ale wolny w ślinie bardzo niski.
Po ciężkim treningu wieczornym miałem 3,5 nmol w ślinie, zwykle tylko 0,7.