kontrast w jednej sesji czy osobno, co lepiej działa

Robicie kontrast w jednej sesji (sauna → zimno → sauna) czy rozdzielacie na dni, co Wam lepiej działa na regenerację i sen, ciekaw jestem

111 polubień

U mnie lepiej jedna sesja na raz, naprzemiennie 3 rundy, potem spanie miód

1 polubienie

Dzięki @mateusz_1997, jaka ekspozycja na zimno po saunie, robisz od razu czy czekasz chwilę

3 polubienia

osobno działa mi lepiej na HRV, sauna rano, zimno wieczorem, jak łączę to jestem pobudzona

3 polubienia

Fizjologicznie kontrast w jednej sesji nasila katecholaminy i termogenezę, fajne przed wysiłkiem; rozdzielanie dniami sprzyja adaptacji brązowej tkanki tłuszczowej i poprawia wrażliwość insulinową, lepsze pod sen i regenerację, zwłaszcza gdy kończysz zimnem minimum 2–3 h przed snem

12 polubień

ja robie 2x sauna i raz zimno, inaczej mi glowa peka

7 polubień

Kontrast jednosesyjny super na DOMSy, ale po ciężkim bieganiu wolę osobno, bo tętno długo nie spada

4 polubienia

Testowałem trzy protokoły: 1) sauna 15 min 80–90°C + zimno 2–3 min 8–10°C x3 rundy; 2) dni naprzemienne, zimno rano 3–5 min 6–8°C, sauna popołudniu; 3) tylko zimno 11 min/tydz. Najbardziej stabilne HRV i sen dawało rozdzielanie, kontrast w jednej sesji dawał kopa, ale skracał latencję snu tylko gdy kończyłem ciepłem

6 polubień

Osobno lepiej mi trzyma glukozę na czczo, kontrast podnosi cukier na chwilę i mam głód wilczy

nie komplikujcie, wejdź do sauny, potem zimno i po sprawie, działa od lat

9 polubień

Jak robię kontrast razem, muszę kończyć zimnem i potem 10 min oddechu, inaczej jestem za bardzo pobudzony do medytacji wieczornej

1 polubienie

u mnie zależy od cyklu, przed okresem wolę ciepło, zimno robię krócej

4 polubienia

Po siłowni kontrast w jednej sesji skraca mi zakwasy, ale jak robię dzień wolny, to zimno osobno daje wyraźnie lepszy sen i mniej wybudzeń

5 polubień

kontrast tylko rano, wieczorem mnie rozjeżdża

8 polubień

Z zegarkiem: tętno spoczynkowe po kontrastach w górę o 3–4, po osobno w dół o 2, subiektywnie lepiej osobno

3 polubienia

ja lubię spokojnie, najpierw sauna, herbata, dopiero potem chłód krótko, inaczej mi ciśnienie wariuje

6 polubień

Dzięki @biohacking_zabrze, a kończenie ciepłem nie psuje jakości snu, bo słyszałem że zimno wieczorem może przestymulować

6 polubień

Kontrast w jednej sesji zwiększa stres oksydacyjny ostro, więc jeśli masz mało snu, lepiej rozdziel i zostaw więcej czasu na odbudowę glutationu

2 polubienia

u mnie zero filozofii, robię co mi pasuje czasowo, efekty podobne

7 polubień

serio ktoś liczy minuty i stopnie, po prostu słuchaj ciała, nie excel

4 polubienia