Kiedy najlepiej brać kolagen typ I/III w praktyce: rano czy wieczorem, na pusty żołądek czy z jedzeniem, i z C? Trenuję siłowo i mam 40+
Praktycznie: 10–15 g hydrolizatu I/III działa podobnie niezależnie od pory, ale rozdzielam 2×; rano 5–10 g + 50–100 mg wit. C 30–60 min przed ruchem wspiera ścięgna, wieczorem 5 g by glicyna wyciszała sen; unikaj kawy 30 min wokół, popij ciepłą wodą, jedzenie białka nie szkodzi; liczy regularność 8–12 tygodni, nie zastępuje pełnego białka.
@polishadaptogens dzięki, tak zrobię; pytanie jeszcze o brzuch: czasem mnie muli po kolagenie na czczo, lepiej brać po śniadaniu czy wieczorem?
U mnie kwasowość na czczo dawała zgagę, więc wrzucam 5 g z małym jogurtem albo bananem; efekt na skórę/ścięgna bez różnicy, kawę odsuwam 45 min
wieczorem biorę bo lepiej śpię, rano kawa mi psuje temat
Farmakokinetycznie peptydy pro- i hydroksyproliny pikują po 60–120 min, dlatego 30–60 min przed obciążeniem ścięgien (skakanka, marsz z obciążeniem) ma sens; witamina C już 50 mg wystarczy, większe dawki nic nie zmieniają, ważniejsza konsekwencja i podaż białka ogółem
Na włosy skóra paznokcie działa mi tylko z MSM, pora bez różnicy
Nie komplikujcie, kolagen to białko o niskiej wartości, liczy bilans; pij kiedy pamiętasz, a nie rytuały, bo placebo też robi robotę
@ketopro1975 spróbuję z jogurtem, dzięki; a ktoś łączył z magnezem na noc, sen faktycznie lepszy?
ja biorę kolagen + glicyna + Mg taurynian 1h przed snem i śpię jak dziecko, brzuch ok
Uwaga na totalną dawkę glicyny, kolagen ma jej sporo; >3 g dodatkowo może was rozbujać lub spowolnić trawienie, testujcie
Z praktyki: rozrabiam w ciepłej wodzie z cytryną, lepiej się rozpuszcza i nie czuć smaku rosołu; na poranny bieg 45 min wcześniej
rano plus c, wieczorem magnez i śpię dłużej
Do ścięgien najlepsza praktyka: 5 g kolagenu + szklanka soku pomarańczowego, 10 minut lekkiej skakanki, potem trening właściwy; kolagen sam nie buduje, ale zwiększa sygnał do matrycy ECM w fibroblastach i chrząstce
u mnie odwrotnie, wieczorem ciężko na żołądku, rano leciutko
@wlodzimierzsawicki jeśli muli, idź po jedzeniu lub w dwóch mniejszych porcjach; @dariuszostrowski racja co do bilansu, ale przy protokołach ścięgnistych timing 30–60 min przed obciążeniem daje mierzalne korzyści w badaniach Shaw i in.