3 miesiące na keto, HIIT 2x tygodniowo i czuję, że brakuje paliwa przy powtórzeniach powyżej 20s, tętno kosmos, nogi z waty; jak to ogarnąć pod kątem TKD/CKD, ile i co przed, elektrolity, kofeina, może ketony estrowe?
TKD sprawdza się przy HIIT: 20–30 g szybko wchłanianych węgli 10–20 min przed (glukoza, dextro, żel izotoniczny), do tego 3–5 g soli w wodzie, 300–500 mg magnezu i 200–400 mg potasu; kofeina 2–3 mg/kg, beta-alanina 3.2 g/d split, kreatyna 3–5 g/d, MCT pod sprinty słabe, ketony estry nie poprawiają mocy beztlenowej; priorytet to trochę glikogenu, reszta tłuszcz robi robotę w przerwach, mierz RPE i glukozę, ewentualnie CKD co 7–10 dni
@ketopro1975 dzięki, to TKD nie wywali mnie z keto na kilka dni? myślałam o 25 g glukozy przed interwałami, plus sól w butelce, brzmi ok?
u mnie 20 g dekstro i 1 g sodu 15 min przed, potem wodą popijam w przerwach, bez tego srogie spadki mocy po 3 serii
CKD raz w tygodniu ładuję 250 g, sprinty lepsze, ale woda trzyma
HIIT to głównie glikoliza beztlenowa, więc na ścisłym keto limituje cię glikogen mięśniowy; TKD ok, alternatywnie 2–3 małe porcje ryżu w dzień nóg i interwałów, plus 4–5 g soli/d, nie bój się kreatyny
ja bym nie brała kofeiny wieczorem serjo
z tymi żelami to przesada, zamiast keto robicie carb cycling pod pretekstem biohackingu, albo jedno albo drugie bez kombinacji ludzie serio
TKD to narzędzie, nie religia; 20 g glukozy nie zrujnuje keto adaptacji
Sprawdź tętno i czasy, jeśli po 2–3 interwałach moc spada >15%, dołóż 15–20 g glukozy i 1–1.5 g sodu przed sesją
Fizjologia: HIIT aktywuje glikolizę i PDH, potrzebny jest dostępny pirogronian/glukoza; keto nie wyłącza mocy, ale obniża tempo resyntezy fosfokreatyny bez glikogenu, więc TKD 20–30 g działa, ewentualnie CKD co 7 dni uzupełnia zapasy; sód 4–6 g/d, potas 2–3 g/d, magnez 300–400 mg/d, kofeina 3 mg/kg; MCT i estry ketonowe niewiele dają na 30–60 s interwały, lepiej celować w glukozę i chłodzenie
@antioxidants_radom i @ketopro1975 dzięki, spróbuję TKD 25 g + 1 g sodu, dam znać za tydzień; @natural fajny tip z popijaniem w przerwach
przy HIIT na keto pilnuj snu, inaczej kortyzol zje progres, serio miałam tak
keto i interwały to słabe combo, odpuść i tyle po prostu
Zadbaj o codzienny sód 5 g i wodę, większość ‘bonków’ na keto to hipowolemia; 3–4 g tauryny też fajnie pomaga przy tętnie
Testowałem żele 20 g przed tabatą, zero żołądkowych sensacji, moc trzyma lepiej niż MCT
Jeśli jesteś kobietą, w drugiej fazie cyklu tolerancja HIIT bywa gorsza na keto, w te dni lepiej spokojniejsze cardio i TKD minimalne
update po 2 sesjach: 25 g glukozy + sól robi robotę, zero zjazdów; @wlodzimierzszymanski dzięki za taurynę, @zofia1978 racja z cyklem, @mazur89 żele wchodzą spoko