Hej, pijecie kawę przed sauną? Zdarza mi się kołatanie, nie wiem czy to normalne czy głupi pomysł. Dziś wieczorem idę, doradźcie proszę.
Ja bym nie pił, sauna i kofeina mnie rozkładają, tętno kosmos, wolę wodę.
Dzięki @bpiotrek1, chyba masz rację, po espresso czułam się nerwowa. A bez kawy było lepiej?
u mnie kawa przed sauną = sucha skóra i zawroty, ale piję dużo wody i magnez. Jak muszę, biorę decaf i jest ok.
Fizjologicznie: kofeina antagonizuje adenozynę, podnosi katecholaminy, zwiększa HR i ciśnienie; sauna dodaje wazodylatację i stres cieplny. U wrażliwych miks = kołatanie, zawroty, szybsza dehydratacja. Jeśli koniecznie chcesz, ogranicz dawkę do ~1–2 mg/kg, wypij 2–3 h wcześniej, dolej 500 ml wody, unikaj na czczo. Po wysiłku + sauna + kawa to zły trifecta, daj sercu odpocząć.
Bez sensu kawa przed piekarnikiem, chcesz się upocić czy drżeć
Ja robię tak: 1 mała kawa rano, saunuję dopiero popołudniu po obiedzie, wcześniej litr wody z elektrolitami. Sprawdza się, zero zawrotów. Gdy wypiłam pod saunarium latte, serce waliło, więc wolę ostrożnie.
u mnie odwrotnie, kawa poprawia tolerancję ciepła, ale mała porcja
Z perspektywy trenera: najpierw trening, potem przerwa i sauna, kawę trzymaj na rano. W saunie pilnuj oddechu nosowego i nawodnienia.
mnie po kawie boli głowa w saunie, więc już nie ryzykuję
Zależy od tolerancji, na zawodach biorę espresso 30 min przed i jest fokus, tylko wtedy dużo piję i skracam sesje.
kawa + sauna mnie nasila lęk, więc wolę herbatę ziołową i odpuszczam mocne parówki
Sprawdź u siebie tętno spoczynkowe i HRV po kawie, jeśli spada, to do sauny wchodź bez stymulantów. Prosty test uczciwie pomaga.
po kawie to ja tylko na ryby, sauna mnie usypia, sorki za off
Dzięki za konkrety @cardioexpert_olsztyn, spróbuję bez kawy dziś i z wodą. Może jutro rano małe cappu, a sauna później, zobaczę
Mała szczypta soli przed wejściem robi robotę, kawa niepotrzebna, ale jak już to americano, nie mleko.
ja tam piję i żyje, ale potem kręci mnie bardziej, więc krótsze sesje robie
Termoregulacja po kofeinie jest mniej przewidywalna, potliwość rośnie, więc łatwo przegiąć. Lepiej sprawdzić na krótkich turach, mierzyć puls i mieć chłodną wodę pod ręką. Nie wchodź na parę suchą od razu, daj ciału 5 minut adaptacji.
ja muszę mieć kawkę, inaczej śpię, ale robię przerwę 2h przed sauną i popijam elektrolity