Hej, jaka dawka startowa inuliny żeby nie zabiły mnie wzdęcia? IBS-D w remisji, cel: bifido. Proszę o praktykę.
Zacznij od 1 g dziennie z jedzeniem, po 3–4 dniach +1 g, monitoruj brzuch, dziel na 2 porcje.
Dzięki @adrian81, spróbuję 1 g po śniadaniu, potem dorzucę wieczór, dam znać czy brzuch gra czy spokój.
u mnie pierwsze 7 dni balon, potem lepiej; pomagało mieszanie w ciepłej wodzie i popijanie w ciągu dnia, nie na pusty żołądek
Inulina ma różny stopień polimeryzacji: oligofruktoza (krótsza) daje więcej gazu na starcie niż dłuższe frakcje; bifidogeniczna dawka efektywna to zwykle 3–5 g/d, ale tolerancja bywa kwestią metanu/wodorów w jelicie. Start 0.5–1 g przez 3–4 dni, potem +0.5–1 g co kilka dni do maksimum tolerowanego (często 5–8 g). Z jedzeniem, dobrze nawodniona, dzielona 2–3x. Przy SIBO/IBS nasila objawy; rozważ PHGG lub akację. Adaptacja mikrobioty trwa 2–3 tygodnie, wzdęcia zwykle maleją.
Mnie po topinamburze niszczyło, na inulinie 2 g ok, ale 4 g to już wiatrak w brzuchu, wolno zwiększaj.
pół łyżeczki i sprawdzaj reakcje, nie siłuj się
Jako dietetyk polecam: z posiłkiem zawierającym tłuszcz/białko, min. 250 ml wody, rozdzielić na rano i wieczór; jeśli wzdęcia >4/10, trzymaj dawkę, nie dokładaj; przy niskim FODMAP zwykle 0.5–1 g tolerowane.
Ja zacząłem od GOS 2 g przez tydzień, potem inulina 1→3 g i tolerancja dużo lepsza, mniej gazu, szybsza adaptacja.
U mnie działa z jogurtem naturalnym, wieczorem; rano było burczenie, z 3 g wszedłem na 5 g po dwóch tygodniach.
Jeśli masz SIBO metanowe/wodorowe to inulina będzie dokarmiać bakterie w jelicie cienkim, rozważ test oddechowy zanim zwiększysz dawkę.
Z praktyki protokołów: 0.5 g x 3 dni, 1 g x 3 dni, dalej +0.5 g co 3 dni, max przy braku bólu; 300 ml wody; magnez cytrynian wieczorem pomaga na perystaltykę; mięta/imbir łagodzą gazy; codziennie 10–15 min spacer
u mnie 0.5 g i już dmuchanie, masakra
Warto rozważyć PHGG 3–5 g zamiast inuliny na start, łagodniejsze, mniej gazów, a też karmi bifido i poprawia konsystencję stolca.
Rób przerwy 1–2 dni w tygodniu, mikroby i tak nakarmione, a brzuch odpocznie.
Update: 1 g OK, dziś 1.5 g z obiadem, lekki bąk ale do przeżycia; dzięki @microbiomaster26 za DP i tipy, będę powoli eskalować.
Możesz łączyć z RS2 5–10 g, ale zaczynaj osobno, potem miksy; nie każdy toleruje combo, obserwuj brzuch.
mały hack: pij ciepłą wodę z imbirem po posiłku, gaz szybciej idzie, i nie siedź, 10 min spacer robi robotę