hej, ktoś bierze myo-inozytol na wyciszenie wieczorem? jakie dawki u was działają realnie, 1–2 g czy raczej 3–4 g? mam proszek, chcę na sen i mniejsze gonitwy myśli
2–4 g myo-inositolu 30–60 min przed snem działa najlepiej, szczególnie z 200 mg teaniny i 200–400 mg magnezu glicynianu; u części osób powyżej 5 g bywa lekka biegunka, >10 g to już przesada
dzięki @recovery, spróbuję 2 g z magnezem, lepiej jednorazowo czy podzielić na 2x po 1 g?
Jednorazowo zwykle lepiej na sedację; standard to 2–3 g myo-inositolu 45 min przed snem, można dołożyć 3 g glicyny i 200 mg teaniny; unikaj kofeiny po 14:00, kolacji bardzo tłustych i światła niebieskiego, bo wtedy efekt jest pełniejszy. Jeśli budzisz się w nocy, opcjonalnie 0.5–1 g przy łóżku; bezpieczeństwo jest dobre, ale przy wrażliwym żołądku popij ciepłą wodą
u mnie 3 g i wycisza ładnie, bez kaca rano
Daję 2 g z kolacją, bo wspiera wrażliwość insulinową; przy ketozie działa subtelniej, wtedy dokładam 200 mg teaniny albo 400 mg magnezu i jest ok
u mnie 1.5 g i szybciej zasypiam, sny łagodniejsze, polecam delikatnym osobom
Nie mylić z IP6 (inozytol sześciokisforan) używanym inaczej; myo-inositol w kontekście snu to 2–4 g, zwykle 30–60 min przed, efekty po kilku dniach regularności, nie od pierwszej dawki. Niektórym potrzebny tydzień
Uważaj na brzuch, powyżej 4 g mam gaz i lekkie burczenie; 2 g jest neutralne i usypia, ale 1 g był niewyczuwalny
2 g + ashwagandha KSM-66 300 mg i wreszcie zasypiam szybciej wieczorem
Myo-inositol ma profil bezpieczeństwa dobry, ale w literaturze są dawki 2–18 g dziennie w innych wskazaniach; na wyciszenie zwykle 2–4 g. U osób z CHAD rzadko może aktywizować, a w OCD bywa pomocny, warto obserwować reakcje
4 g i śpię jak kłoda, zero zjazdu rano
U mnie lepiej działa split: 1 g po kolacji, 2 g 40 min przed snem; gdy dam 3 g naraz, mam sen głębszy, ale rano bywa lekka zamulka, więc wolę podzielić
1 g nic, 2 g ok, powyżej 4 g czuję brzuch niestety
Teanina 200 mg + myo-inositol 3 g + magnez 200 mg to mój wieczorny stack; HRV rośnie, zasypianie szybsze o jakieś 10–15 minut według Oura
dla kobiet z PCOS często 2 x 2 g w ciągu dnia działa
nie pij kawy po 15, bo inozytol tego nie przykryje; ja daję 2 g 60 min przed snem i 3 g glicyny, dopiero wtedy ciche tło w głowie i mniej wybudzeń w nocy
3g i po temacie, jak przegnę to brzuch bulgocze
update: 2 g jednorazowo + 200 mg teaniny działa, @wellnessbalance_pl miałeś rację z unikaniem światła, żółta żarówka i telefon out, zasnąłem szybciej i bez pobudek
Z ciekawości trackowałem Oura i Garminem: po 3 g myo-inositolu wzrost HRV o ~8%, mniej przebudzeń, latency -12 min; placebo raczej wykluczam, robiłem 2 tygodnie A/B