ile sesji tygodniowo daje wam najlepszy efekt nastroju

Testuję różne kombo: sauna 2x i zimna beczka 1–2x tygodniowo. Jaki macie sweet spot na poprawę nastroju i energii w ciągu dnia?

@biocardio_pl u klientów najlepiej wychodzi 3 sesje ciepła tygodniowo po 15–20 min, plus 2 krótkie zimna 2–3 min po treningu. Mechanizm: noradrenalina, endorfiny, HSP. Efekt nastroju stabilny po ~3 tygodniach, byle regeneracja i sen ogarnięte

@hormony_lodz dzięki, a robić zimno po saunie czy osobno rano? u mnie po saunie czasem ścina motywację, może za długo siedzę albo za mało piję

2x sauna 15 min, 1x zimno 3 min, humor lepszy, sen głębszy, mniej kawy

u mnie 3x zimno, sauna rzadko, nastrój szybciej wraca

Najlepszy efekt nastroju mam przy 4 saunach krótkich w tygodniu i jednym zimnie, ale BEZ ekstremy. Oddychanie spokojne, wyjście zanim zacznie męczyć, nawadnianie z elektrolitami. Mikrodawki stresu, nie maraton. Wtedy serotonina/dopamina nie odstrzeli za mocno

codziennie zimny prysznic 1–2 min, sauna tylko weekend, nastrój stabilny, mniej prokrastynacji

@robert70 fajny schemat, spróbuję 15 min zamiast 20. @wellnessbalance_pl racja z elektrolitami, po dosoleniu wody zauważyłem mniej kołatania dodatkowo lepiej śpię

ktoś testował zimno zaraz po espresso? mam wrażenie że nastrój szybciej rośnie

Uważajcie z częstotliwością, bo nadmiar zimna + deficyt snu = kortyzol w kosmos. Lepiej 2–3 jakościowe sesje niż codzienna walka. Mierz tętno spoczynkowe i HRV; jeśli spadają, odpuść tydzień. Nastrój wraca paradoksalnie po przerwie

3x sauna, bez zimna, mniej spin, mózg spokojniejszy, serio, u mnie

Najlepiej 2 sauny i 2 krótkie zimna, ale w dni treningowe odpuszczam zimno. Wtedy nastrój rośnie bez zjazdu, i cykl mi się nie rozjeżdża

rotuję 3 tygodnie 3x sauna, potem tydzień lżej, nastrój stabilny, bez spadków

U mnie optimum: 3 sauny 12–15 min, 2 zimna 2 min. HRV +10–15%, tętno spoczynkowe -3, GSR spokojniejsze. Nastrój mierzę PANAS, wyraźnie na plus

@inflammation trafne, jak cisnąłem codziennie zimno to byłem wkurwiony. @natalia_1978 spróbuję nie robić zimna po siłowni, zobaczę czy nastrój nie siada

2–3 sesje w tygodniu, mieszam ciepło i zimno, humor top u mnie zawsze