ile sesji sauny i/lub cold plunge tygodniowo najbardziej poprawia Wam nastrój, szukam sweet spotu bo 1–2 razy czuję niedosyt, a codziennie chyba za dużo
Najczęściej widzę najlepszy mood przy 3 sesjach sauny/tydz po 12–20 min, z Tª 80–90°C, plus 2–3 krótkie zimne wejścia 2–3 min, łącznie 10–15 min zimna/tydz; neurochemia: endorfiny, noradrenalina, lepsze HRV, byle z rest day między
@optimizationmaster55 dzięki, to próbuję 3x, łączyć sauna+zimno jednego dnia czy lepiej rozdzielić
u mnie 3x sauna po pracy, humor jak złoto, zimno tylko raz bo mnie trzepie
Najlepszy efekt nastroju u większości to 2–4 ekspozycje ciepła tygodniowo i 2–3 krótkie zimna, bo stres termiczny podnosi dynorfinę, a potem endorfiny i dopaminę, a zimno mocno zwiększa noradrenalinę; za często spłaszcza odpowiedź i męczy, więc rób przerwy, nie późno wieczorem, startuj delikatnie i progres, czasem rotuj bodziec, np. tydzień więcej sauny, potem więcej zimna
nie demonizujcie, robiłem zimno 7x/tydz przez miesiąc i żyję, ale humor meh
U mnie działa podział: wt i czw sauna po 15–20 min, sobota dłużej, pon i pt szybki cold 2–3 min, niedziela reset, nastrój stabilny
@mariusz1980 robisz zimno zaraz po saunie czy osobno, bo różnie czytam ostatnio
Chemicznie widzę sens w 3x cieplo: HSP70 rośnie, potem recovery, a zimno 2x dla noradrenaliny; więcej psuje sen u mnie, nastrój fluktuuje mniej
sorry off, ktoś ma jakieś zniżki na saunarium w Łodzi, priv poproszę
Te wasze protokoły brzmią jak marketing, serio, najważniejsza jest regularność i sen; ja robię 2x sauna i 1x zimno, jak prześpię 8h humor petarda, bez snu nie działa u mnie
Największy boost mam gdy robię 3 dni w tygodniu: sauna 15 min, potem 2 min zimna, ale nie za późno, bo inaczej kręcę się w łóżku
2 sauny + 1 zimno tygodniowo i skala nastroju rośnie z 5/10 na 8/10