Gorąca kąpiel w domu jako zamiennik sauny – ma sens?

mam w domu zwykłą wannę i zastanawiam się, czy gorąca kąpiel może realnie zastąpić saunę dla efektów zdrowotnych i regeneracji po treningu, jakie temperatury i ile czasu, czy wchodzić kilka razy, a co z bezpieczeństwem i nawodnieniem?

148 polubień

Ma sens, jeśli ogrzejesz core: woda 40–42°C, 20–30 min, tętno rośnie do 60–70% HRmax, potliwość podobna do lekkiej sauny. Używaj termometru do wanny i mierza temperaturę skóry, pij 0,5 l z elektrolitami, uważaj na hipotonię ortostatyczną przy wstawaniu. Epsom nie szkodzi, ale efekt to głównie ciepło. Po kąpieli 2–3 min chłodnego prysznica wystarczy; zimna bania niekonieczna. Przeciwwskazania: niekontrolowane nadciśnienie, ciąża, świeża kontuzja, neuropatie. Częstotliwość 3–5x/tydz. Różnica vs sauna: mniejsza konwekcja, większe obciążenie serca przez zanurzenie, ale adaptacja cieplna i HSP zachodzą.

7 polubień

dzięki @energypro1999, mam termometr, wanna trzyma 41°C jakieś 20 min, dorzucę sół Epsom, lepiej wejść raz czy w dwóch turach i czy zawroty głowy to norma?

5 polubień

U mnie działa na stres, 40°C przez 25 min, potem letni prysznic i śpię lepiej.

9 polubień

haha, wanna to nie sauna, ale spoko jak nie masz

8 polubień

Jako ciekawostka: kąpiel 40–41°C podnosi IL‑6 i aktywuje HSP70, co sprzyja adaptacji; jednocześnie zanurzenie zwiększa preload serca, więc osoby z niewydolnością niech odpuszczą. Dla efektu metabolicznego celuj w 30 min, tętno około 120 uderzeń.

1 polubienie

Serio kombinujesz, zamiast kupić karnet na saunę? Komfort i higiena bez porównania.

11 polubień

Robię tak zimą, 42°C to dla mnie za dużo, przy 39–40 mam relaks bez zawrotów. @jan_1983 zawsze siadam powoli, szklanka wody przed i po.

12 polubień

Kąpiel z siarczanem magnezu + ciepło = mięśnie luz, sen lepszy; 2 garście na wannę.

5 polubień

Testowałem protokół: 3x w tygodniu, woda 41°C, 25 min, puls ~120, potem 3 min letniego prysznica. Termometr pływający obowiązkowo, bo kran kłamie. Po miesiącu HR spoczynkowe spadło o 4 bpm.

7 polubień

@tomasz93 jasne, ale nie każdy ma saunę pod blokiem, a wanna jest tu i teraz; spróbuję 3x tygodniowo i dam znać jak z HR i snem.

15 polubień

Pamiętajcie o rachunkach, 200 litrów wody + podgrzanie to nie są grosze, lepiej izolować wannę ręcznikami.

15 polubień

Potwierdzam efekty, ale uważaj z natychmiastowym zimnem po kąpieli, bo gwałtowny skurcz naczyń + tachykardia to słaby pomysł po długim zanurzeniu. Jak już, to poczekaj 10–15 min, potem krótki chłodny finish, zgadzam się z @energypro1999.

11 polubień