Testuję od tygodnia: garść migdałów albo pistacje 60–90 min przed snem i serio śpię jak kamień, zero pobudek, ktoś ma podobnie i czym to tłumaczy?
U mnie orzechy włoskie robią robotę, chyba magnez i tłuszcz mocno uspokaja układ nerwowy wieczorem
@bpiotrek1 ja biorę garść 25–30 g, nie za późno, bo trawi się długo, masz jakieś wzdęcia czy raczej spoko żołądek, ciekaw tematu?
Z perspektywy składu: migdały = magnez, tryptofan, trochę melatoniny w pistacjach, plus tłuszcze wyciszają, ale uwaga na refluks i kalorie tuż przed snem wieczorem
@balanceorganic_pl u mnie pistacje lepsze niż migdały, czuję szybsze wyciszenie, może melatonina faktycznie robi robotę u mnie wieczorem
Pistacje i orzechy włoskie mają sporo tryptofanu i niewielkie ilości melatoniny, co może wspierać zasypianie; dodatkowo magnez z migdałów działa na GABA, a tłuszcz stabilizuje glikemię nocą. Kluczowe jest tempo: 60–90 min przed snem, porcja ~25–30 g. U wrażliwych histaminowo lub z GERD efekt może być odwrotny. Dla osób na ścisłym fasting lepiej zmieścić w oknie i nie dokładać późno, bo trawienie przeciąga sen fazy
u mnie też działa, orzechy włoskie sztos wieczorem zawsze lepiej
Mam inaczej, po nerkowcach kręci mnie brzuch i budzę się, chyba histamina albo za dużo soli, lepiej siemię lniane na ciepło przed snem
Też testowałem w ramach ograniczonego okna żywieniowego, garść migdałów 21:00 i HRV rano wyżej, mniej wybudzeń, ale jak zjem więcej to ciężko na żołądku, więc trzymam się 20–25 g i popijam rumiankiem
Jeśli ktoś leci keto, to orzechy przed snem pięknie domykają tłuszcze i utrzymują ketozę nocą, ale pamiętajcie o wapniu i sodzie, bo skurcze potrafią obudzić, zwłaszcza przy migdałach bez soli
@gutpro1990 dzięki, to chyba u mnie kluczowe było to 60–90 min, wcześniej jadłem tuż przed snem i miałem ciężkość, teraz bajka serio polecam spróbować
U mnie fistaszki odpadają, śpię gorzej, za to pekany super i lekkiej głowy rano jest
Nie przesadzajcie z porcją, waga leci w górę niepostrzeżenie, lepiej łupinki słonecznika albo kakaowiec wieczorem, mniej kalorii a też uspokaja u mnie działa lepiej
Po migdałach mam sen głębszy, ale zauważyłam suchość w gardle, więc dokładam szczyptę soli i kroplę miodu przed samym snem, wtedy zero pobudek na wodę i nie kręci mnie żołądek
spróbowałam orzechów brazylijskich i spałam źle, może selen za wysoko, lepiej migdały dla mnie zdecydowanie lepiej
Dodam immunologicznie: niektóre orzechy są wysoko histaminowe lub uwalniają histaminę (włoskie, nerkowce), co u osób z nietolerancją DAO może nasilać nocne wybudzenia i tachykardię. Alternatywa: migdały/pistacje w małej porcji i łyżka żelatyny/kollagenu dla glicyny, która zwiększa komfort termiczny i skraca latencję snu. Timing 60–120 min sprawdza się najlepiej. Unikałbym solonych miksów z glutaminianem, bo pobudzają
orzechy tak, ale tylko migdały, reszta mnie wzdyma niestety mocno
W latach 80 jadło się chleb ze smalcem i też się spało, więc może to kwestia tłuszczu ogólnie, nie tylko orzechów przed snem tak myślę sobie
Serio, tyle zachodu o orzechy, idźcie pobiegać, też zaśniecie szybko po pracy i bez telefonu w łóżku
@natural racja z ketozą, a u mnie jeszcze lepiej działa jak dodam do migdałów odrobinę soli i magnezu w sprayu na skórę, HR i HRV poprawa, sen głębszy wyraźnie rano