IF 16/8, druga doba postów przedłużanych; ile realnie sodu i magnezu dziennie? woda z solą, elektrolity, konkretne gramy/mg i pory proszę praktyka?
Na IF celuj w 2–3 g sodu/d, magnez 300–400 mg, najlepiej glicynian, rozdziel dawki na dwie
@detoxexpert_jaworzno to ile to łyżeczek soli dziennie, i jaka sól? himalajska czy kuchenna ok
Praktycznie: 2–3 g sodu to około 5–7 g soli kuchennej (1 płaska łyżeczka to ~5 g soli ≈ 2 g sodu); rozbij to na 2–3 porcje w wodzie, np. 1/2 łyżeczki na 0,5–1 l. Magnez 300–400 mg elementarnego/d, najlepiej glicynian/taurynian; cytrynian bywa rozwalający brzuch. Jeśli masz leki na nadciśnienie/nerki, ostrożnie. Objawy niedoboru: skurcze, zawroty, kołatanie; nadmiaru sodu: obrzęki, pragnienie, skok ciśnienia. Potas tylko ostrożnie 500–1000 mg, najlepiej z Lite Salt
ja biorę 300mg magnezu na noc bo inaczej łapie mnie łydka czasem mocno
nie przesadzajcie z solą, ciśnienie skacze mi od razu
U mnie IF 20/4: rano 1/2 łyżeczki soli w 750 ml wody, potem 200 mg Mg; cytrynian robi biegunkę, lepszy glicynian, śpię spokojniej
@polishgut dzięki za liczby, spróbuję 1/2 łyżeczki x3 w wodzie; @gorski mam raczej niskie ciśnienie, więc testuję ostrożnie i mierzę
Na początku postu zwiększa się natriureza, stąd większa potrzeba sodu; po 2–3 dobach aldosteron rośnie i zapotrzebowanie często spada. U mnie działa 2 g sodu w dniu 1, potem ~1,5 g; magnez 200+200 mg
ja popijam domowy rosół, wiem że to nie fasting idealny