Hej, miewam nocne skurcze łydek i zastanawiam się czy komuś minęły po elektrolitach; co działało, magnez, potas, sód, a może coś innego, dawki, formy, timing przed snem?
Klucz to bilans Na/K/Mg: rano 1–2 g sodu z wodą i szczyptą soli potasowej, wieczorem 200–400 mg magnezu (glicynian lub taurynian, nie tlenek), plus 300–600 mg potasu z jedzenia; skurcze często wynikają z hipowolemii, więc litr wody dziennie więcej i rozciąganie łydek przed snem. Jeśli masz diuretyk/kawę/saunę, podbij sód. Sprawdź też ferrytynę i magnez w erytrocytach, bo surowica bywa myląca.
dzięki @mineralsmaster46, mam tlenek 400 mg i chyba lipa, brać 200–300 mg glicynianu na noc i dorzucić szczyptę soli? sód mnie trochę przeraża, ciśnienie okej, nie podskoczy?
u mnie skurcze znikły jak zaczęłam pić elektrolity przed snem i banana, wcześniej budziło co noc
na keto to klasyk, 2–3 g sodu dziennie + magnez i po tygodniu zero skurczy
U mnie pomógł potas z apteki, dosłownie w tydzień
Protip: magnez w dwóch dawkach, 100–150 mg rano i 200 mg wieczorem, do tego 1/4 łyżeczki soli potasowej do kolacji; unikaj tlenku, cytrynian bywa rozwalający brzuch, glicynian/taurynian są łagodniejsze; dodałbym 300 mg tauryny, zmniejsza pobudliwość mięśni
ja bym jeszcze łydki rozciągnął przed snem, u mnie działa zawsze
Miałem to po bieganiu; cytrynian 300 mg mnie przeganiał, zmiana na glicynian 200 mg + szklanka wody z solą przed snem i koniec nocnych pobudek
Sprawdź laby: magnez RBC, sód, potas, ferrytyna, TSH; nie zgaduj miesiącami
u mnie powodem były statyny i odwodnienie, dopiero po redukcji dawki i dosalaniu wody nocne skurcze przeszły, lekarz potwierdził że to częsty efekt uboczny
skurcze nie zawsze elektrolity, czasem tarczyca albo nerwy, ale zacząłbym od magnezu
W ciąży łapały mnie co noc, dopiero po 300 mg magnezu glicynianu + 1/2 łyżeczki soli potasowej w jedzeniu i lekkim rozciąganiu przeszły prawie całkiem
Update: 10 dni, wieczorem 200 mg glicynianu + szczypta soli, rano trochę sodu jak pisał @mineralsmaster46; zero skurczy, sen lepszy, brzuch ok, dzięki wszystkim
ja bym jeszcze sprawdził B1 i wapń, bez tego kombinacje to trochę wróżenie
Jeśli stres podbija adrenalinę, mięśnie się zrywają; ashwagandha 300–500 mg KSM-66 + magnez działa synergicznie, u kilku osób skurcze ustały, ale najpierw ogarnij sól/potas i nawadnianie