Cześć, prowadzę dziennik nastroju i waham się: prosta skala 1–5 czy bardziej szczegółowa 1–10 z tagami i objawami. Chcę to spiąć z HRV, snem, kofeiną. Co Wam działa długoterminowo, bez zmęczenia i z sensowną dokładnością?
U mnie 1–5 wygrywa, bo prostota = konsekwencja. Dopisuję 2–3 tagi: sen<6h, siłownia, stres w pracy. Mniej klikania, więcej danych w czasie.
@rafal1989 brzmi sensownie, boisz się utraty niuansów? Jak radzisz sobie z dniami mieszanymi?
Ja przeszedłem z 1–10 na 1–5, bo porównywalność tydzień do tygodnia była lepsza. Granulację odzyskałem tagami: energia, lęk, ból, towarzystwo. Raz w tygodniu robię retro notkę opisową, żeby złapać kontekst i niuanse.
Testowałem u siebie i w zespole 1–5 vs 1–10 przez 8 tygodni. 1–5 dawało wyższą retencję wpisów (~87% vs 62%) i lepsze korelacje z HRV-noc oraz czasem snu, bo mniej szumu decyzyjnego. Niuanse łapię tagami standaryzowanymi: kawa_mg, trening_RPE, ekspozycja_słońce, socjal_hrs. Ocena 3=baseline, 4=dobrze, 2=gorzej. Analiza: średnia krocząca 7 dni, odchylenie, alert przy spadku >0.6. Efekt: szybciej wykrywam przeciążenie, a dane są czytelne dla retrospekcji.
Potwierdzam praktycznie: 1–5 + 3 tagi dziennie. Raz w miesiącu przegląd heatmap w Notion.
u mnie nie działa bo zapominam wpisy robić serio
@polishoptimization mega konkret, dzięki. Te alerty robisz ręcznie czy w apce? @kucharska ja też tak miałem, pomogły przypomnienia i zapis tuż po posiłku lub treningu.
Trochę śmieszy mnie ta parametryzacja nastroju. Człowiek to nie wykres. Zamiast skali dołóż spacer i mniej scrolla, efekt będzie większy niż zabawa w cyferki.
Ja robię 1–5 i obowiązkowo tag zdarzenia: kłótnia, zimny prysznic, praca głęboka. Potem widać wyzwalacze, skala to tylko wskaźnik, i trend tygodniowy.
Z naukowego punktu: mniej kategorii = większa rzetelność inter-rater, a EMA zbyt drobna zwiększa obciążenie poznawcze. Polecam 1–5, ale trzy pomiary dziennie i medianę do raportu. HRV porównuj do własnej średniej z ostatnich 21 dni.
ja używam papier, działa bo lubię bazgrolić kolory
chyba idę w 1–5 + tagi i medianę tygodniową, dzięki wszystkim za wskazówki
@pawel70 ustaw w telefonie skrót do wpisu i widget, 7 sekund i po temacie, compliance rośnie.