drzemka czy spacer co lepsze po ciężkim dniu pracy

Po ciężkim dniu w biurze bardziej pomaga Wam krótka drzemka 15–20 min czy raczej szybki spacer 30 min? Chcę się zresetować, ale nie zepsuć snu w nocy

140 polubień

u mnie spacer wygrywa, drzemka po 18 rozwala mi noc, lepiej przewietrzyć głowę i iść lekko dziarsko

5 polubień

Dzięki @natalia_1978, mam podobnie, po 30 min drzemki mam zamulę, spróbuję 20 min max i 25 min spaceru po pracy

14 polubień

Jako praktyk snu: po psychicznym zmęczeniu najlepszy miks to 10–20 min drzemki przed 17 i 15–30 min szybkiego spaceru w świetle dziennym, bo ruch i światło obniżają napięcie i uspokajają układ współczulny; dłuższa drzemka wchodzi w N2/N3 i daje inercję snu, więc jeśli masz problemy z zasypianiem, wybierz sam spacer w strefie tlenowej, najlepiej bez telefonu; opcja turbo to coffee-nap: espresso, timer 20 min, wstajesz bez mgły

1 polubienie

Ja odwrotnie, 90 min pełny cykl albo wcale, inaczej jestem nie do życia

1 polubienie

U mnie działa kolejność: 20 min leżenia z maską na oczy, potem 25–40 min marszu bez muzy, na koniec prysznic ciepło–zimno; nawodnienie i lekki posiłek białko+warzywa też robią robotę, magnez glicynian wieczorem uspokaja

11 polubień

Brzmi sensownie @sleepexpert_kielce, wejdę w coffee-nap i zobaczę, a jak nie zasnę w 20 min to po prostu leżenie z oddechem 4–8 i potem szybki marsz

11 polubień

po pracy ja już nic nie mogę, spacer to max na osiedlu i tyle

5 polubień