Kto testował wodę z solą przed treningiem siłowym lub biegowym; dawka, moment, efekty na pompie, tętnie i zmęczeniu, placebo czy real deal?
Działa głównie przez sód: lepsza retencja wody, objętość krwi i przewodzenie nerwowo-mięśniowe; 500–1000 mg sodu 30–45 min przed to mój sweet spot.
@ketoorganic_pl dzięki; mówimy o zwykłej soli kuchennej czy raczej himalajska/morska, i czy popijasz to dodatkową wodą czy pijesz shot?
Na interwałach w upale różnica jest kosmos, bez soli łapie mnie skurcz; daję 1/4 łyżeczki na 300 ml, działa spoko.
Uważajcie z ciśnieniem, jednorazowo ok ale jak ktoś je słono i jeszcze pije solankę, to ryzyko uderza w głowę.
Mechanizm jest prosty: sód zwiększa osmolarność osocza, ściąga wodę do intrawaskularnej puli, podbija preload i stabilizuje pobudliwość mięśni; przy wysiłku i potliwości tracisz 500–1000 mg sodu/h, więc 0,5–1 g sodu na 300–500 ml 20–40 min przed poprawia wytrzymałość i siłę; wyjątki: nadciśnienie, choroba nerek, dieta bardzo słona. Rozważ też potas i magnez, ale nie przesadzaj na raz.
u mnie lepiej wchodzi szczypta soli do coli zero przed nogami, wiem że to brzydko brzmi ale pompa i pot mniej wkurza
Ja biorę elektrolity, nie sama sól, mniej skurczy.
Protip: 1 g soli kuchennej to około 400 mg sodu, więc jak celujesz w 800 mg sodu to wsyp 2 g soli, nie 800 mg.
Serio woda z solą przed każdym treningiem, a potem narzekanie na opuchnięte palce; lepiej sprawdzić dietę i nawodnienie w ciągu dnia.
W biegach ultra bez soli kończysz z hiponatremią, widziałem gości co pili tylko wodę i kończyli w namiocie medycznym, więc tak, działa.
Jak trenujesz w zimnej siłce, pot mniej leci, sól daj mniejszą albo wcale, bo inaczej tylko sikasz.
@paleo_elblag mega, dzięki; @dkrzysiek_dev czyli 2 g soli daje ~800 mg sodu, jasne; próbował ktoś łączyć to z kofeiną przed siłownią, czy lepiej rozdzielić?
Kofeina plus sód synergizują przez większy rzut serca i pobudzenie, ale u wrażliwych pik ciśnienia bywa nieprzyjemny; testuj 200 mg kofeiny 45 min i 1 g sodu 30 min przed, popij 300–400 ml.
mnie po soli trochę mdli, pewnie za dużo daję
Wymieszaj z cytryną i szczyptą glukozy, wchłanianie sodu rośnie przez SGLT1, smak lepszy; tylko nie przesadź z cukrem jak lecisz low-carb.
Nie wszyscy reagują tak samo, ja mam większe pragnienie i puchnę, wolę kapsułki elektrolitów z sodem, potasem i magnezem w niższych dawkach.
Ja robię solny shot 1/5 łyżeczki, 200 ml, 20 min przed, jak dam więcej to czkawka i zgaga, więc luzujcie dawki.
@ketopro1975 dzięki za protokół; @halinapietrzak spróbuj dosłownie szczypty i cytryny jak pisał @aleksander1975, u mnie to zabiło mdłości i dalej czuć boost.
U seniorów i na lekach moczopędnych ostrożnie, sód może podbić ciśnienie; konsultacja z lekarzem zanim ktoś zacznie sypać łyżeczkami.