Ktoś z Was zauważył, że Whoop daje wyższą Recovery po saunie wieczorem? U mnie czasem +10%, ale bywa też gorzej, kompletnie niekonsystentne
U mnie sauna wieczorem czesto psuje sen i Whoop rano pokazuje żółto albo czerwono
dzięki @ryszard1963, może robię za późno; jak kończę 22:00 to HRV mam niższe, spróbuję zakończyć 3h przed snem i dopić elektrolity
Whoop liczy Recovery głównie z HRV, RHR, snu i temp. skóry; sauna potrafi podbić parasympatykę i HRV przez rebound, ale odwodnienie i przegrzanie zrobią odwrotnie, więc wynik bywa skrajny. Optymalnie: 15–30 min, 80–90°C, 2–3 sesje, finisz 2–3h przed snem, 0,5–1 l wody + sód, zimno krótkie, nie lodowate. Unikaj alkoholu po saunie, bo HRV spadnie mimo dobrego samopoczucia
u mnie po saunie Whoop często zielony, ale jak nie piję to lipa
Z danych pacjentów: późna sauna podnosi tętno spoczynkowe nocą i skraca SWS, co Whoop łapie jako gorszą regenerację; timing i nawodnienie kluczowe. U niektórych działa lepiej rano
Serio wierzycie w te kolorki? Whoop to gadżet, słuchaj ciała, nie algorytmu marketingu
Jeśli sauna = pot jak z wiadra, to wypłukujesz sód; bez dosolenia Recovery spada, bo tętno skacze; 1–2 g Na przed/po pomaga
ja kocham saunę, Whoop nie mam
Po saunie nie ładuj antyoksydantów od razu, stres cieplny też adaptuje i wspiera HRV
U mnie działa protokół: 3x12 min 85°C, prysznic letni między, ostatnia sesja max 20:30, potem 0,75 l wody z solą i miodem; Whoop rano zwykle +5–8% Recovery. Jak przesadzę z czasem, spadek gwarantowany
Zwróć uwagę na masę ciała przed/po; każdy 1% ubytku to spadek HRV u większości; uzupełnij płyny i sód proporcjonalnie do różnicy
dobra, przetestowałem dwa wieczory według @biostress_pl i @hydration_plock: skończone 20:30, dosolone, krótkie chłodzenie; Recovery +9% i +6%, HRV wyżej, sen spokojniejszy; jak zrobiłem później, spadło, więc timing u mnie to klucz