Hej, zbieram raporty: czy wcześniejsza kolacja realnie zbija nocne tętno spoczynkowe? Oura/Garmin/Whoop, ile godzin przed snem jecie i jakie makra?
U mnie Oura: kolacja 3-4h przed snem = niższe RHR o 3-5 bpm, wyższe HRV.
@energypro1999 dzięki, a w dni siłowe też działa, czy potrzebujesz więcej węgli na noc?
Tak, wcześniejsze jedzenie zwykle obniża nocne RHR, mechanizm to m.in. mniejsza termogeneza i niższa aktywacja współczulna podczas pierwszych cykli NREM; późne posiłki, wysoki ładunek węgli/tłuszczu, pik insuliny lub alkohol przesuwają minimalne tętno na 2–3 cykl, obniżają HRV. Optymalnie kolacja 3–5h przed snem, białko lekkostrawne, włókno rozpuszczalne, mało alkoholu; 10–20 min spacer po posiłku pomaga.
u mnie jak zjem późno to serducho wali, pot się leje, masakra
Garmin + Polar H10: przesunięcie kolacji z 21:00 na 18:30 obniżyło najniższe RHR z 58 do 52, HRV nocne +12 ms, sen głęboki +18%.
Nie u wszystkich to działa, mam cukrzycę typu 2, jak zjem wcześnie budzę się głodny o 3:00 i tętno rośnie od pobudki.
Praktycznie: celuj w kolację 3–4h przed snem, 25–35 g białka, niski IG, warzywa, łyżka octu jabłkowego, 10 min spacer; unikaj tłustych i pikantnych potraw późno, refluks i tachykardia rozwalają HRV.
a czy zioła uspakajające coś dają na tętno
Whoop potwierdza, ale tylko gdy zero alkoholu; jedno piwo po 19:00 i RHR całą noc 60+, zwykle 54, temperatura ciała +0.3.
ja jem 17:00 i śpię o 22:30, tętno spokojne, bajka
u mnie odwrotnie, późna kolacja bez węgli i tłusta i tak nie podbija tętna, za to makaron o 20 rozwala sen
@inflammationmaster90 mega konkret, dzięki; @jerzy60 też mam pobudki jak zjem za wcześnie po treningu, może kefir + kiwi na noc ogarnie?
@patrycja87 w dni siłowe dodaję ryż jaśminowy do kolacji 2h przed snem, RHR ok, ale śpię nieco krócej, kompromis
Eksperyment 14 dni: 18:00 vs 21:00 kolacja, identyczne makro 30P/40W/30T, sen 23:00, Oura RHR min spadała o 4.2 bpm, HRV +10 ms, czas wejścia w RHR skracał się o 60–90 min, subiektywnie mniej kołatań.
chodzi też o porcje, jak przejem się sałatką to i tak źle
Mechanizm to głównie termogeneza poposiłkowa i aktywacja współczulna; maksy RHR zgrywają się z glukozą z CGM, późne piki = wyższe tętno, proste jak drut
ja tam wolę herbatke i spać wcześnie
Odkąd jem o 18, Whoop pokazuje green recovery częściej, RHR 56→51, tylko w weekendy gorzej bo kolacje rodzinne, trudno to ogarnąć
Zwróćcie uwagę na chrono: sowy tolerują później mniej, skowronki bardziej; klucz to zakończenie trawienia przed pierwszym cyklem NREM, najlepiej 3–4h, unikać ostrych przypraw i alkoholu, mini spacer 10–15 min po kolacji znacząco obniża RHR.