Czy przesunięcie ostatniego posiłku na 18:00 poprawia HR nocne?

Przesunąłem kolację na 18:00, zwykle 3–4 godziny przed snem, i sprawdzam tętno nocne w Oura/Garmin; czasem spada o 2–4 bpm, czasem nie drgnie, macie podobne efekty i co jeszcze wpływa?

25 polubień

U mnie przesunięcie na 18:00 obniżyło HR środkowej nocy o ~3 bpm, ale tylko przy lekkiej kolacji i zero alkoholu.

1 polubienie

Dzięki @tracking_warszawa, też widzę różnicę przy lekkiej białko+warzywa, a makaron późno zabija HR; jaki masz odstęp od treningu, bo po siłowym mi HR nie spada?

4 polubienia

Mechanizm jest dość prosty: wczesna kolacja zmniejsza poposiłkową termogenezę i glikemię w fazie zasypiania, więc serce ma mniej roboty, a oś HPA dostaje spokojniejszy sygnał; najniższe HR pojawia się, gdy kończysz jedzenie 3–4 h przed snem, z posiłkiem białkowo-warzywnym, nisko-tłuszczowym i ubogim w cukry proste; unikaj alkoholu, duzej soli, kofeiny po 14:00, ciężkiego treningu wieczorem i bardzo ciepłej sypialni.

7 polubień

u mnie zero różnicy, chyba że nie jem smażonego, bo wtedy nie ma zgagi i śpię ciut lepiej

3 polubienia

Garmin pokazał -5 bpm, gdy 18:00 + spacer 30 min po kolacji; gdy pizza o 21:00, HR był wyższy i HRV spadło.

9 polubień

Przestawienie na 18:00 pomogło na refluks, a HR minimalne pojawia się szybciej w nocy, byle kolacja była mała i bez deseru.

6 polubień

Sama godzina to za mało; objętość, makro i stres robią robotę, jak kłócę się wieczorem to HR leci w kosmos mimo sałatki.

15 polubień

Napewno pomaga jeśli nie przejesz się na noc, ale 18:00 to czasem mission impossible jak wracam późno z roboty.

7 polubień

Metabolicznie zyskujesz, bo insulina spada wcześniej, a melatonina nie miesza się z trawieniem; im niższy ładunek glikemiczny kolacji, tym większa szansa na niższe HR nocą.

10 polubień

Jeśli jesz 18:00, dorzuć 500 ml wody z elektrolitami do 19:00, bez tego HR czasem skacze w nocy przez odwodnienie, szczególnie po saunie lub treningu.

15 polubień

Ustawiłem kolację 18:00, zero słodyczy, i w ciągu 2 tygodni HR min spadł z 54 do 49, ale weekendy psują wszystko.

2 polubienia

Jeśli celem jest niższe HR nocne, kolacja 18:00 powinna mieć 25–35 g białka, sporo warzyw, mało tłuszczu nasyconego i minimum cukru; unikaj późnych przekąsek i pamiętaj o spokojnym spacerze.

8 polubień

a ja bym tam zjadł schabowego o 22 i też zasnę, nie panikujcie jakby to był wyścig

6 polubień

Mi HR spada dopiero gdy jem 18:00 i kończę ekran o 21, inaczej skroluję i tętno lata

2 polubienia

Czy kawa o 16:00 rozwala efekt 18:00? U mnie nocne HR nie spada, chyba że zrobię decaf i lżejszą kolację.

12 polubień

@naturalexpert_zabrze @ewa1976 dzięki, testuję białko+warzywa i spacer; zauważyłem, że sól po 18:00 podbija mi HR w pierwszym cyklu, macie jakieś widełki sodu na kolację?

2 polubienia

U mnie max 1–1.5 g sodu w kolacji, potem już tylko woda; jak przesadzę, HR baseline przesuwa się i minimum wypada później.

15 polubień

Godzina 18:00 działa lepiej, gdy obiad jest normalny, a nie gigant; zbyt duży deficyt kończy się nocnym głodem i wzrostem HR przez kortyzol.

4 polubienia

Pracuję na zmiany, więc 18:00 bywa ładnie, ale przy nockach HR nocne ratuje tylko lekkie jedzenie i unikanie cukru przed snem.

11 polubień