myślę, żeby odstawić wszystkie suple na 2 tygodnie i zobaczyć jak się czuję; biorę magnez, D3+K2, ashwę, omega, kreatynę; ma to sens?
Tak, dwutygodniowy washout pokaże bazę, ale nie odstawiaj nagle kofeiny i adaptogenów razem. Lepiej stopniowo. Serio.
ok @marciniak, kofeinę zostawię, a ashwę zredukuję; czy 2 tygodnie starczą dla D3 i magnezu czy nie bardzo
Po dwóch tygodniach zobaczysz różnicę głównie po magnezie i ashwagandzie; witamina D ma długi okres półtrwania i efekt magazynowy, więc baseline nie będzie czysty. Zapisuj sen, tętno spoczynkowe, nastrój, trawienie; inaczej trudno cokolwiek wywnioskować.
zrobiłem tak i w sumie nie czułem różnicy
Kreatyna po odstawieniu daje spadek 1–2 powtórzeń, trochę wody schodzi; to normalne, nie panikuj, notuj trening, to najlepszy wskaźnik i samopoczucie po sesji cardio też porównaj
Jeśli bierzesz adaptogeny na stres, nagłe zero może odbić snem; zjeżdżaj powoli.
Dwutygodniowy reset ma sens diagnostyczny, ale pamiętaj: D3 utrzyma poziom miesiącami, więc nie ocenisz jej wpływu; magnez zniknie szybciej, szczególnie jeśli trenujesz i masz poty. Zostaw sól, potas, wodę; nie wprowadzaj nowych bodźców. Utrzymaj kofeinę stałą. Notuj HRV, ciśnienie, wypróżnienia, energię po posiłkach. Jeśli możesz, zrób ferrytynę i B12 TSH też.
ja bym nie odstawiała omegi, skóra mi wtedy wariuje strasznie
Szczerze, 2 tygodnie to placebo test, organizm reaguje wolniej, zrób 4 jeśli chcesz wiarygodnie.
dzięki @wellnessenergy_pl, D3 mam 45 ng/ml, więc spoko; zrobię tracking HRV i sen, a magnez odpuszczam na 2 tyg i zobaczymy
offtop, ale jak ktoś ma migreny to magnez trzymać, nie przerywać bez sensu
Zrób też kontrolę glukozy na czczo i po posiłku bez omegi, bo rybi olej bywa insulinowrażliwy; zobaczysz czy apetyt nie skacze.
Ludzie, bez badań to zgadywanka; testuj, ale nie buduj teorii z jednodniowych wahań nastroju, to zwykły szum danych.