Czy multiwitamina ma sens przy dobrej diecie?

jem w miarę czysto, warzywa codziennie, ryby 2x tydzień, badania ok; czy multiwitamina ma sens profilaktycznie czy lepiej celować pojedyncze składniki, np. D3 zimą?

70 polubień

Przy dobrej michy multi zwykle zbędna, wyjątek D3, jod, czasem magnez zależnie od stresu.

6 polubień

dzięki @piotr_1979, jod mam z soli i ryb; multi kuszące dla wygody, ale boję się dawek blisko UL, co myślicie?

2 polubienia

Ja biorę połowę dawki multi w dni słabsze jedzeniowo, placebo czy nie, czuję stabilniej energię.

1 polubienie

Multi ma sens głównie jako siatka bezpieczeństwa przy deficytach mikrych, ale u osób z dobrą dietą łatwo o nadmiary: A, żelazo, cynk potrafią przekraczać UL gdy dojdzie żywność fortyfikowana. Badania: oznacz 25(OH)D, B12, ferrytynę, magnez RBC; dobieraj celowane. W multi zwracaj uwagę na formy: metylkobalamina/adenozyl, metylowany folian, chelaty magnezu, ogranicz tlenki. Interakcje: Fe z Ca się gryzą, cynk wymaga miedzi. Dla wege: B12 tak, dla mięsożerców rzadziej. Wybieraj certyfikacje third-party, dawki ~50–100% RWS, nie „mega”.

3 polubienia

u mnie multi to wysypka i żołądek siada, wolę D3+K2 i magnez wieczorem

12 polubień

Jako weganin biorę tylko B12, D3 z porostów i czasem jod/selen, multi robiło mi za duże dawki żelaza.

3 polubienia

szczerze to firmy wciskają multi bo marża, jedz normalnie, śpij, pij wodę, reszta to marketing

5 polubień

Jeśli trenujesz intensywnie, wzrasta wykorzystanie B6, B1, magnezu, ale nadal lepiej celować niż lać „full spectrum”. Sprawdź homocysteinę, czasem folian+B12+B6 poprawia parametry. Antyoksydanty wysokodawkowe potrafią hamować adaptację wysiłkową; wit. C/E trzymaj umiarkowanie. Dawkowanie podzielone, z posiłkiem tłuszczowym.

7 polubień

mam anemię, multi nie pomogło dopiero żelazo na receptę

5 polubień

Pamiętaj o jakości: tanie multi mają głównie wypełniacze i tlenki, lepiej dobrać kilka sensownych kapsów niż jeden worek wszystkiego.

1 polubienie

ok, dzięki wszystkim! @wellnessbalance_pl zrobię 25(OH)D i B12, ferrytyna też; skłaniam się do bez-Fe multi 50% RWS na wyjazdy, na co jeszcze zerknąć w składzie?

6 polubień

Sprawdź miedź przy cynku, formy: P5P zamiast zwykłej B6, selen jako selenometionina, A raczej beta-karoten; bez barwników i zbędnych ziół.

1 polubienie

brałem multi rano i miałem zgagę, dopiero jak przerzuciłem na kolację i dzielone dawki to git

3 polubienia

Kobietom planującym ciążę: multi nie zastąpi kwasu foliowego/folianu w odpowiedniej dawce i kontroli homocysteiny u lekarza.

6 polubień

Zostaw multi na chorobę/wyjazdy; na co dzień rotuj produkty, pamiętaj o podrobach, tłustych rybach, fermentach i słońcu, to lepszy ROI.

6 polubień