jem w miarę czysto, warzywa codziennie, ryby 2x tydzień, badania ok; czy multiwitamina ma sens profilaktycznie czy lepiej celować pojedyncze składniki, np. D3 zimą?
Przy dobrej michy multi zwykle zbędna, wyjątek D3, jod, czasem magnez zależnie od stresu.
dzięki @piotr_1979, jod mam z soli i ryb; multi kuszące dla wygody, ale boję się dawek blisko UL, co myślicie?
Ja biorę połowę dawki multi w dni słabsze jedzeniowo, placebo czy nie, czuję stabilniej energię.
Multi ma sens głównie jako siatka bezpieczeństwa przy deficytach mikrych, ale u osób z dobrą dietą łatwo o nadmiary: A, żelazo, cynk potrafią przekraczać UL gdy dojdzie żywność fortyfikowana. Badania: oznacz 25(OH)D, B12, ferrytynę, magnez RBC; dobieraj celowane. W multi zwracaj uwagę na formy: metylkobalamina/adenozyl, metylowany folian, chelaty magnezu, ogranicz tlenki. Interakcje: Fe z Ca się gryzą, cynk wymaga miedzi. Dla wege: B12 tak, dla mięsożerców rzadziej. Wybieraj certyfikacje third-party, dawki ~50–100% RWS, nie „mega”.
u mnie multi to wysypka i żołądek siada, wolę D3+K2 i magnez wieczorem
Jako weganin biorę tylko B12, D3 z porostów i czasem jod/selen, multi robiło mi za duże dawki żelaza.
szczerze to firmy wciskają multi bo marża, jedz normalnie, śpij, pij wodę, reszta to marketing
Jeśli trenujesz intensywnie, wzrasta wykorzystanie B6, B1, magnezu, ale nadal lepiej celować niż lać „full spectrum”. Sprawdź homocysteinę, czasem folian+B12+B6 poprawia parametry. Antyoksydanty wysokodawkowe potrafią hamować adaptację wysiłkową; wit. C/E trzymaj umiarkowanie. Dawkowanie podzielone, z posiłkiem tłuszczowym.
mam anemię, multi nie pomogło dopiero żelazo na receptę
Pamiętaj o jakości: tanie multi mają głównie wypełniacze i tlenki, lepiej dobrać kilka sensownych kapsów niż jeden worek wszystkiego.
ok, dzięki wszystkim! @wellnessbalance_pl zrobię 25(OH)D i B12, ferrytyna też; skłaniam się do bez-Fe multi 50% RWS na wyjazdy, na co jeszcze zerknąć w składzie?
Sprawdź miedź przy cynku, formy: P5P zamiast zwykłej B6, selen jako selenometionina, A raczej beta-karoten; bez barwników i zbędnych ziół.
brałem multi rano i miałem zgagę, dopiero jak przerzuciłem na kolację i dzielone dawki to git
Kobietom planującym ciążę: multi nie zastąpi kwasu foliowego/folianu w odpowiedniej dawce i kontroli homocysteiny u lekarza.
Zostaw multi na chorobę/wyjazdy; na co dzień rotuj produkty, pamiętaj o podrobach, tłustych rybach, fermentach i słońcu, to lepszy ROI.