hej, ktoś ma twarde dane czy łyżeczka miodu na noc faktycznie uspokaja i poprawia sen, czy to placebo, szczególnie przy IF i wieczornym kortyzolu?
Są dane pośrednie: mała porcja węgli wieczorem podnosi insulinę, co obniża konkurencyjne LNAA i ułatwia tryptofan→serotonina→melatonina; miód dodatkowo uzupełnia glikogen wątrobowy, ograniczając nocne wyrzuty kortyzolu i budzenia. Drobne RCT u dzieci: miód poprawiał sen przy kaszlu; u dorosłych brak mocnych RCT. Praktyka: 5–10 g ok. 60 min przed snem. Uwaga na refluks i cukrzycę, dawkuj mało.
dzięki @biohacking_zabrze, a przy IF 16/8 taka łyżeczka przed snem nie popsuje adaptacji glukozy?
Przy IF liczy się cel: autofagia vs sen. Miód przerwie post biochemicznie, ale 5 g przed snem bywa warte lepszego HRV i mniejszego wybudzania.
miód spoko, u mnie chill, łyżeczka i ide spać xD
Na CGM u klientów widzę, że 5–8 g miodu 45–60 min przed snem daje łagodny łuk glikemii, bez późnej hipoglikemii, a HRV rośnie 5–10%. U cukrzyków i GERD raczej nie polecam.
Nie widzę sensu słodzić przed snem, zęby cierpią, kalorie lecą, to nie biohacking.
Miód ma miks glukoza:fruktoza około 1:1, fruktoza pomaga uzupełnić glikogen wątrobowy, co stabilizuje nocny cukier i może wyciszać oś HPA oraz tętno.
U mnie działa tylko po ciężkim treningu, inaczej czuję się zbyt gorąca w nocy.
GI miodu bywa 55–80 zależnie od odmiany, spokojnie wystarczy na insulinowy push tryptofanu do mózgu.
Jak masz refluks, miód przed snem może nasilać objawy, lepiej wtedy kolacja białkowo-tłuszczowa wcześniej i ewentualnie magnez glicynian mniejsza porcja na noc.
Mam n=1 na Oura: 8 g miodu lipowego poprawiło latencję zasypiania i czas REM, ale przy 15 g rośnie tętno i potliwość.
Jeśli chcesz się uspokoić bez cukru, 4-7-8 oddech działa szybciej niż miód, serio.
Z perspektywy chronożywienia lepiej celować w węgle w pierwszej części nocy, więc miód 60–90 min przed snem ma sens; później może rozruszać jelita i termogenezę, co pogarsza ciągłość snu u wrażliwych.
to jest tylko cukier, uspokaja bo mózg kocha cukier, potem gorzej rano się czuję
Odmiana ma znaczenie: gryczany ma więcej polifenoli, subiektywnie działa mocniej, ale też częściej podnosi tętno; akacjowy łagodniejszy, mniejszy pik glikemii.
@grazyna64 żeby nie masakrować zębów płuczę xylitolem i nitkuję, kalorie liczę w TDEE, bardziej mi chodzi o wpływ na sen.
Protokół, który daję zawodnikom: 150–200 kcal kolacji 2–3 h przed snem, potem 6–8 g miodu z solą kłodawską i 100 ml ciepłej wody, światło ciepłe, zero ekranu. Działa na HRV i czas zasypiania.
ja bym poszukał źródeł, bo to brzmi jak bro-science, pokażcie RCT na dorosłych zdrowych, nie dzieci z przeziębieniem
Przeglądałam PubMed: brak RCT typowo na bezsenność i miód; są prace o lepszym utrzymaniu glikemii nocą oraz mniejsze wybudzenia u pacjentów pooperacyjnych, ale próby małe, metodologia słaba.