czy miód wieczorem faktycznie uspokaja, ktoś ma dane

hej, ktoś ma twarde dane czy łyżeczka miodu na noc faktycznie uspokaja i poprawia sen, czy to placebo, szczególnie przy IF i wieczornym kortyzolu?

35 polubień

Są dane pośrednie: mała porcja węgli wieczorem podnosi insulinę, co obniża konkurencyjne LNAA i ułatwia tryptofan→serotonina→melatonina; miód dodatkowo uzupełnia glikogen wątrobowy, ograniczając nocne wyrzuty kortyzolu i budzenia. Drobne RCT u dzieci: miód poprawiał sen przy kaszlu; u dorosłych brak mocnych RCT. Praktyka: 5–10 g ok. 60 min przed snem. Uwaga na refluks i cukrzycę, dawkuj mało.

8 polubień

dzięki @biohacking_zabrze, a przy IF 16/8 taka łyżeczka przed snem nie popsuje adaptacji glukozy?

6 polubień

Przy IF liczy się cel: autofagia vs sen. Miód przerwie post biochemicznie, ale 5 g przed snem bywa warte lepszego HRV i mniejszego wybudzania.

8 polubień

miód spoko, u mnie chill, łyżeczka i ide spać xD

5 polubień

Na CGM u klientów widzę, że 5–8 g miodu 45–60 min przed snem daje łagodny łuk glikemii, bez późnej hipoglikemii, a HRV rośnie 5–10%. U cukrzyków i GERD raczej nie polecam.

8 polubień

Nie widzę sensu słodzić przed snem, zęby cierpią, kalorie lecą, to nie biohacking.

11 polubień

Miód ma miks glukoza:fruktoza około 1:1, fruktoza pomaga uzupełnić glikogen wątrobowy, co stabilizuje nocny cukier i może wyciszać oś HPA oraz tętno.

5 polubień

U mnie działa tylko po ciężkim treningu, inaczej czuję się zbyt gorąca w nocy.

5 polubień

GI miodu bywa 55–80 zależnie od odmiany, spokojnie wystarczy na insulinowy push tryptofanu do mózgu.

11 polubień

Jak masz refluks, miód przed snem może nasilać objawy, lepiej wtedy kolacja białkowo-tłuszczowa wcześniej i ewentualnie magnez glicynian mniejsza porcja na noc.

3 polubienia

Mam n=1 na Oura: 8 g miodu lipowego poprawiło latencję zasypiania i czas REM, ale przy 15 g rośnie tętno i potliwość.

3 polubienia

Jeśli chcesz się uspokoić bez cukru, 4-7-8 oddech działa szybciej niż miód, serio.

6 polubień

Z perspektywy chronożywienia lepiej celować w węgle w pierwszej części nocy, więc miód 60–90 min przed snem ma sens; później może rozruszać jelita i termogenezę, co pogarsza ciągłość snu u wrażliwych.

3 polubienia

to jest tylko cukier, uspokaja bo mózg kocha cukier, potem gorzej rano się czuję

5 polubień

Odmiana ma znaczenie: gryczany ma więcej polifenoli, subiektywnie działa mocniej, ale też częściej podnosi tętno; akacjowy łagodniejszy, mniejszy pik glikemii.

7 polubień

@grazyna64 żeby nie masakrować zębów płuczę xylitolem i nitkuję, kalorie liczę w TDEE, bardziej mi chodzi o wpływ na sen.

7 polubień

Protokół, który daję zawodnikom: 150–200 kcal kolacji 2–3 h przed snem, potem 6–8 g miodu z solą kłodawską i 100 ml ciepłej wody, światło ciepłe, zero ekranu. Działa na HRV i czas zasypiania.

3 polubienia

ja bym poszukał źródeł, bo to brzmi jak bro-science, pokażcie RCT na dorosłych zdrowych, nie dzieci z przeziębieniem

9 polubień

Przeglądałam PubMed: brak RCT typowo na bezsenność i miód; są prace o lepszym utrzymaniu glikemii nocą oraz mniejsze wybudzenia u pacjentów pooperacyjnych, ale próby małe, metodologia słaba.

3 polubienia